Početna » Beograd pita – Koliko vodimo računa o našoj planeti?

Beograd pita – Koliko vodimo računa o našoj planeti?

by Lips&Heels
1 comment

Svakodnevno smo prebukirani informacijama o tome koliko priroda pati i koliko smo okruženi zagađenim vodama, zagađenim vazduhom, ugroženim vrstama, zagađenom hranom… Koliko vas pomisli da biste možda nešto mogli da promenite i da li preispitujete svoje postupke gde ste možda baš vi ti koji svesno ili ne štetite prirodi?

 

Moja sagovornica je Anđela Marčetić, studentkinja  koja je ekološki aktivna, svesna i jedna od organizatorki prve studentske ekološke konferencije “Eko20 “. Ono što je mene zaintrigiralo jeste energija koju ulaže kako bi ljudima predočila koje su to potrebe planete i da čak neke naše svakodnevne greške imaju znatno veće posledice .

 

Za početak zanima me šta je za tebe ekologija i na koji način bi ti opisala ekologiju ? Šta je ono što te pokreće da edukuješ sebe u ovoj sferi, a kasnije da svoje znanje prenosiš i na druge?

 

Ekologija je sinonim za budućnost. Od naših postupaka zavisi i naša, ali i budućnost predstojećih generacija. Raspoloživost hrane, resursi, čist vazduh i voda samo su neke od komponenti koje su izložene značajnom riziku. Inspiraciju i motivaciju pronalazim u mogućnosti da napravim pozitivnu, trenutnu i dugoročnu promenu. Edukacija drugih mi je važan faktor, kako želim time da se bavim u budućnosti, u akademskoj sferi.

 

 

U kom trenutku života si postala ekološki svesna i da li je to poteklo iz kuće po principu učenja po modelu ili si sama osetila potrebu za tim?

 

Uticalo je više faktora, mada sam delimično razvila ekološku svest u osnovnoj školi. Slušali smo o klimatskim promenama i ugroženim vrstama na gotovo svakom času biologije. Kasnije je moj “ekološki put” razvio znatno ozbiljniju komponentu i danas se, osim studiranja, bavim i ekološkom edukacijom i aktivizmom.

 

 

S obzirom da si mlada , imaš svega 23 godine, da li primećuješ među svojim kolegama i ljudima iz svog okruženja da su svesni problema u kom se planeta nalazi ili je upravo ta mlađa populacija svojom nemarnošću doprinela zagađenju?

 

 

Rekla bih da zavisi od individue, a ne od uzrasta. Ono što sam primetila jeste da se mladi sve više interesuju za ekološka pitanja i probleme, kao i da se trude da pronađu inovativna rešenja, što me veoma raduje. Ono što svi možemo da učinimo je da se ekološki edukujemo i edukujemo druge, kako bismo malim promenama napravili velike pomake. Zagovornik sam umrežavanja mladih iz različitih naučnih oblasti, kako bi se njihova znanja udružila i formirala što bolja rešenja.

 

 

 

 

 

 

 

 

Koje su to najbanalnije stvari koje može svako od nas da uradi na dnevnom nivou i da na taj način doprinese očuvanju naše planete?

 

 

 Zavisi od svakodnevnih životnih navika i mogućnosti. Ono što bih predložila svima jeste da krenu “malim koracima”, odnosno, da preduzmu nešto od sledećeg: smanjenje upotrebe plastike i plastične ambalaže, pronalaženjem ekoloških alternativa  (npr. staklo) svakako je jedna od osnovnih i najvažnijih promena. Pešačenje ili vožnja bicikla, umesto vožnje automobila, je takođe dobar izbor.

 

Smanjeno bacanje hrane je veoma važno – probajte da kompostirate ostatke. Svima koji žele da saznaju više o ovim promenama, toplo preporučujem da isprate rad grupe “Za manje smeća i više sreće” na Facebook-u, kao i Instagram profile “Anđa stvara” i “Eko korijen d.o.o.”. Naravno, ispratite i stranicu “Eko20”, jer gotovo svakodnevno pišemo o različitim ekološkim temama.

 

Sa svojom koleginicom pokrenula si prvu ekološku konferenciju, koja nažalost zbog situacije sa globalnom epidemijom još uvek nije dobila svojih “pet minuta”.

Zanima me kakav je bio odaziv i koji broj mladih ljudi se prijavio i zainteresovao i da li te je broj pozitivno ili negativno iznenadio?

 

Tako je, studentska ekološka konferencija “Eko20” planirana je za mart 2020. godine, ali je odložena usled novonastale situacije. Anđela Pavković i ja smo prijatno iznenađene inicijativom koju smo primetile kod studenata – trenutan broj prijavljenih je nešto veći od 200! Prijave su i dalje otvorene, a novi termin konferencije biće istaknut na našoj zvaničnoj stranici. Svi studenti koji žele mogu se prijaviti putem linka za prijavu.

 

Internet platforme su takve da se veoma lako možemo informisati ukoliko to želimo, počevši upravo od Instagram profila koji vodiš sa svojom koleginicom do nekih drugih portala ,blogova i slično. Koliko deca imaju priliku da se upoznaju sa ekologijom?

 

Današnja omladina ima odličnu mogućnost da se upozna sa ekološkim problemima na vreme. Naravno da imaju pristup društvenim mrežama, putem kojih se mogu delimično informisati, mada sam ipak zagovornik dobrog temelja u edukaciji.

Postoje različiti edukativni projekti koji uče najmlađe o ekologiji i klimaskim promenama. Jedan od takvih projekata je i “Cool kids for eco beats” u okviru kog studenti dobijaju šansu da se oprobaju u ulozi predavača u osnovnim školama, a u  kom sam i sama učestvovala.

Deca se zaista mnogo interesuju za ekološke teme i razumeju ih, te tu priliku treba iskoristiti i od najmlađih dana ih usmeravati ka ekološki odgovornijem načinu života.

 

Obzirom da na portalu volimo da govorimo o “ženskim” temama, zanima me koji su to “eco friendly” proizvodi za nas žene koje možemo koristiti svakodnevno, a opet doprineti očuvanju planete?

 

 

U zavisnosti od dostupnosti, preporučujem čitateljkama da istraže koji brendovi šminke i kozmetike imaju  u ponudi “eco friendly” i “cruelty free” proizvode. Osim toga, ulošci i tamponi od neblajhanog i čistog pamuka, kao i višekratne alternative (npr. menstrualne čašice) su neke od raspoloživih opcija. Tufere za skidanje šminke možete isheklati, čime ćete znatno smanjiti svakodnevnu količinu otpada. Ovim temama se ozbiljnije bavi Anđa stvara, tako da svima preporučujem da prate njen rad.

 

 

 

 

__________________

 

 

Autor teksta:

 

Zdravo tebi koji si upravo pročitao ono što sam ja napisala! Moje ime je Anica, imam 23 godine, student sam prehrambene tehnologije – to je ona formalnija strana. Ona malo manje formalna jeste da obožavam da pišem, čitam poeziju, slikam, stvaram i uživam u svakoj od navedenih aktivnosti. Nedavno sam pokrenula svoj mali ‘biznis’ pod nazivom ‘Šolja sa pričom‘ na koji sam ponosna i koji mi je izmedju ostalog bio vezino tkivo da danas ovde pišem .

 

Loading

About Author

You may also like

Comments are closed.

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

@2023 – Lips&Heels. All Right Reserved. Designed and Developed by
Izrada sajta