Početna » BEOGRAD PITA – Gde se to pričaju slatke prče?

BEOGRAD PITA – Gde se to pričaju slatke prče?

by Lips&Heels
0 comment

Nedaleko od Kalemegdana u srcu Beograda 18.februara prošle godine na adresi Tadeuša Košćuška 18 otvoren je najslađi muzej kod nas – muzej čokolade ! Prekoputa Kalemegdana svakodnevno se pričaju slatke priče koje prate put od otkrića kakaovca u Južnoj Americi pa sve do danas .

 

Kažu da je svaku priču najbolje početi od početka – koji je Vaš početak? Na koji način se rodila ideja o otvaranju muzeja?

 

Putujuči Evropskim gradovima moj suprug i ja, obilazili smo razne Muzeje, pre svega iz velike ljubavi prema istoriji i umetnosti. Uočili smo da u mnogim evropskim državama postoje Muzeji čokolade, da su svi vrlo slični, ali  i da ostavljaju veliki utisak na nas kao posetioce. Nešto novo, neočekivano, autentično i drugačije. Jednostavno se rodila želja i ideja da tako nešto baš mi poklonimo našem lepom gradu Beogradu, da baš mi realizujemo to i kod nas. Tako smo počeli da radimo na tom projektu i vrlo brzo se sve to na papiru realizovalo i krenulo sa radom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naizgled obična poslastica koju  većina nas a pogotovo deca rado konzumiraju svakodnevno krije iza sebe neverovatnu istoriju i pregršt zanimljivosti – šta je što možemo naučiti prilikom posete slatkom carstvu? Kako bi izgledao jedan obilazak muzeja?

 

 

Ceo koncept Muzeja je takav da posetioci na kratko putuju kroz vreme. Na to putovanje ih vode naši kustosi i kreće se od prostorije koja je uređena u stilu Amazonije, gde je kakao prvi put otkriven, kasnije se prelazi u prostoriju Evrope i dolaska kakao zrna na tlo Španije, a posebnu pažnju posvetili smo sledećoj prostoriji, bivše Jugoslavije i prvim čokoladama na prostorima naše države.

Tu sa velikim zadovoljstvom predstavljamo sa posebnom pažnjom našim posetiocima, celu priču o porodici Šonda koji su napravili prvu srpsku čokoladu Olgu i to baš tu kod nas na Dorćolu, nedaleko od našeg Muzeja.

 

 

 

 

 

 

 

 

Posedujemo originalna pakovanja ovih čokolada u vidu drvenih kutija koje sa ponosom ističemo jer su stare po 100 godina. Takođe, tu ćete čuti i pregršt priča o porodici Ruff iz Subotice kao i o fabrici čokolade Roda. Za svaku od pomenutih priča posedujemo originalna pakovanja metalnih,papirnih i drvenih pakovanja čokolada.

To je svakako i prostorija koja budi  uspomene na ne tako davna vremena ’60, ’70, ’80 i ’90-tih godina.

 

 

 

 


Pročitaj i: ČOKOLADA: OVO SIGURNO NISTE ZNALI

 

 

 

Ono što je sigurno najprimamljivije jeste degustacija, posebno mi je privukla pažnju Ruby čokolada koju nemamo priliku da probamo osim kod Vas – koja je njena tajna? 

 

 

U sklopu cene ulaznice jesu degustacije, slažem se sa Vama da je to omiljeni deo svakog posetioca. Kod nas ćete popiti čašu tople čokolade, poješćete čokoladne praline, probaćete organsko kakao zrno i naravno Ruby čokoladu.

Ruby je čokolada novog, savremenog doba. Napravljena je i javnosti predstavljena tek 2017. godine, a razvila se u Švajcarskoj. Veoma je specifičnog ukusa, svako ponaosob je doživljava drugačije, ali većina se složila da je to neki ukus voćnog jogurta sa recimo malinom.

 

 

 


 

Čokolada je priridno roze boje jer je nastala iz kakaovca koji je otkriven u Meksiku i ima tu neku specifičnu rozikastu boju. Tako da nije obojena kao što se misli, već je prirodno roze boje. Veoma je skupa i nije zastupljena na tržištu čokolade u istoj meri kao i sve druge čokolade.

 

Osim što možemo štošta da naučimo i da uživamo u degustaciji, imamo priliku i da napravimo svoju čokoladu, što je sigurno posebno zanimljivo mališanima – kako izgleda taj proces pravljenja čokolade u slatkom muzeju?

 

U poslednjoj prostoriji našeg Muzeja , nalazi se prostorija u kojoj svaki posetilac može da napravi svoju čokoladu, baš onako kako on želi sa ukusima koje on voli. Sam proces pravljenja je veoma interesantan kako za decu tako i za odrasle. Čokolada se izliva u kalupe, u nju se dodaju razni dodaci po ukusu i želji, ostavlja se desetak minuta u frižider, pakuje se i nosi kući.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obzirom da se na globalnom nivou borimo protiv epidemije i da Vaš muzej poštuje sve preventivne zaštitne mere – kada i kako možemo posetiti najslađi muzej?

 

Radno vreme Muzeja je radnim danima i vikendom od 10-18h osim ponedeljkom, ponedeljak nam je neradan dan.

 

 

____________________

 

 

Autor teksta:

 

Zdravo tebi koji si upravo pročitao ono što sam ja napisala! Moje ime je Anica, imam 23 godine, student sam prehrambene tehnologije – to je ona formalnija strana. Ona malo manje formalna jeste da obožavam da pišem, čitam poeziju, slikam, stvaram i uživam u svakoj od navedenih aktivnosti. Nedavno sam pokrenula svoj mali ‘biznis’ pod nazivom ‘Šolja sa pričom‘ na koji sam ponosna i koji mi je izmedju ostalog bio vezino tkivo da danas ovde pišem .

 

 

 

 

 

 

Loading

About Author

You may also like

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

@2023 – Lips&Heels. All Right Reserved. Designed and Developed by
Izrada sajta