3 jednostavna pravila za uređenje kancelarije

Stil uređenja kancelarije je individualna stvar, no ipak mora da zadovolji visoke standarde kvaliteta i funkcionalnosti. Kancelarija izražava karakter osobe koja u njoj radi, kao i cele kompanije. Zato smo istraživali za vas kako radni prostor utiče na produktivnost. Uz savete, donosimo vam i preporuke za konkretna rešenja, kao i informacije gde ih možete nabaviti i po kojoj ceni.

Organizujte prostor i stvari

 

Koliko ste puta čuli izreku “Čista kuća – čist um”? Zašto mislite da to ne važi i za kancelariju? Osim što lepo deluju, pokazalo se da “uradi sam” projekti doprinose smanjenju stresa. Neka jedan od njih bude organizacija vaše kancelarije. Kada ljudski mozak vidi haos na stolu, uključuje se još jedna lampica na “to-do” listi, odnosno mozak se oseti preplavljen poslom. To dalje dovodi do lučenja hormona stresa, a znamo da to nimalo nije dobro na poslu. Kada svega toga nema, čovek ima osećaj kontrole u rukama.

Kako to postići? Lako!

Počnite, na primer, od čišćenja. Prebrišite prašinu, očistite pod. Samim tim ćete naići na stvari koje nisu na svom mestu, a nalaze vam se na putu, te ćete morati da ih stavite tamo gde treba da budu. Gomila papira na stolu? Razvrstajte ih, odvojte važne od nevažnih, nepotrebne bacite. Bonus savet: radite deo po deo, kako biste bili sigurni da ništa niste preskočili.

Kada ste završili sa razvrstavanjem, papire koji su vam potrebni stavite u registratore koje možete odabrati iz asortimana preduzeća specijalizovanih za kancelarijski materijal i opremu. Ako želite dugotrajnije rešenje, prava stvar su metalni registratori.

 

 

Dodajte toplinu prostoru

Stavite tepih na pod. Osim što će kancelarija biti toplija zimi, tepih ima i dekorativnu svrhu, pa će prostor delovati mnogo prijatnije. Osim toga, tepisi imaju važnu ulogu u smanjenju buke kojoj smo zapravo sve više izloženi.
U slučaju da u kancelariji preovladava jedna boja, dobar izbor bi bio tepih “Tivoli”, koji možete naći u Emeceti.

 

Takođe, osim što ćete prostor toplotno izolovati, efekat toplote možete postići dodavanjem detalja u toplim bojama, poput crvene, narandžaste ili žute.Pazite da ne preterate sa detaljima, različitim bojama ili nijansama, jer ipak treba zadržati poslovnu ozbiljnost, a ne kancelariju pretvoriti u dečiji vrtić.

 

Ako je to moguće, okačite sliku na zid na koji najčešće gledate. Dobar izbor bi bio pejzaž gde dominira zelena boja, jer, kako smatraju naučnici, ona najviše odmara oči.

 

Dajte kancelariji svoj lični pečat

Na radni sto možete staviti fotografiju članova porodice ili kućnog ljubimca. Neka budu tu da vas podsete da radni dan, koliko god da je naporan, ipak ima kraj i da vas kod kuće čeka neko drag. Nama su se dopali “SILVERHÖJDEN” ramovi, koje možete kupiti u “Ikei”. Isto tako, kancelariju možete ukrasiti sobnim cvećem. Osim što ima ukrasnu funkciju, ono oplemenjuje prostor tako što vazduh obogaćuje kiseonikom, preko potrebnim za funkcionsanje mozga. Uz to, biljka koja raste i napreduje u kancelariji drugima daje do znanja da vam sve ide od ruke.

U poslednje vreme se u kancelarijama sve češće može sresti biljka krasula, poznatija kao drvo novca, jer se smatra da donosi novac onome ko radi u toj prostoriji. . Po feng-šuiju, ovu biljku bi trebalo postaviti u jugoistočni deo prostorije. Drvo novca nije zahtevno za održavanje, zaliva se što manje, dobro podnosi sunce. Može se uzgojiti kao bilo koji sukulent (kaktus) iz pelcera. Ako vas ne zanima da se bavite pelcovanjem, našli smo je za vas u cvećari “Decora”.

Nadamo se da će vam naša rešenja biti od pomoći. Pošaljite nam fotografije vaše kancelarije pre i posle primene naših saveta. Pišite nam o vašim iskustvima u uređenju prostora u kancelariji.

 

________

 

Autor:
Đorđe Gavrilović

 

Na vreme napušta Elektrotehnički fakultet i okreće se muzici. Svira orgulje, peva, diriguje i piše aranžmane za hor. Poslednje 2 godine se rekreativno bavi veslanjem, a pisanjem poslednjih godinu dana, gde polako peče zanat. Ako vas zanima kako sve to izgleda, zapratite ga na Instagramu.

 

 

 

 14 total views,  2 views today

1 thought on “3 jednostavna pravila za uređenje kancelarije