5 Najboljih gradova za život u Srbiji

Kada biramo grad u kojem ćemo živeti uzimamo u obzir veliki broj faktora koji mogu uticati na naš kvalitet života, a ujedno tražimo i adekvatan odgovor na naše svakodnevne potrebe.

U zavisnosti od takoreći faze života u kojoj smo, tražimo grad sa najboljim mogućnostima za napredak u poslovnom smislu, odnosno najboljim mogućnostima za školovanje, zatim razmatramo eventualno opcije koje on nudi u domenu noćnog provoda, kulturnog života ili način na koji on odgovara potrebama zasnivanja porodice i porodičnog života uopšte. U tekstu koji sledi načinićemo listu najboljih gradova za život u Srbiji, kojima taj epitet dodeljujemo na osnovu različitih parametara.

 

Beograd: Velike mogućnosti i dinamičan stil života

 

Glavni grad Srbije predstavlja ujedno i grad nepreglednih mogućnosti, koji nudi mnoštvo sadržaja i odgovara različitim potrebama. U zavisnosti od vaših okolnosti i potreba, u gradu koji ne spava možete birati urbanije lokacije i imati na raspolaganju sjajan noćni život i bezbroj načina da kvalitetno provedete vreme, a sa druge strane možete u izvesnoj meri pobeći od gradske vreve, birajući skrajnutije delove grada ili prigradska naselja.

 

 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BEOGRAD ŽIVI (@beogradzivi)

 

 

 

Ovo je grad u kojem ćete imati privilegiju da obilazite čuvene znamenitosti ili na primer posećujete pozorišne predstave u kojima vam sadržaj predstavljaju velikani našeg glumišta. Takođe, Beograd nudi sjajne mogućnosti za školovanje i poslovni napredak, a ne oskudeva ni u zelenilu i parkovima. Zbog svih ovih prednosti, potražnja za nekretinama u našoj prestonici iz godine u godinu raste i ne čini se da će se to uskoro promeniti.

 

 

 

Niš: Svež vazduh i mir u urbanoj sredini

 

 

Najveći grad u jugoistočnoj Srbiji neretko biva nepravedno zanemaren. Niš je čini se uzeo najbolje od oba sveta i stoga predstavlja sjajno mesto za život. S jedne strane, ne karakterišu ga gužve na ulicama i zagađenost vazduha, kao što je to mahom slučaj kada su veliki gradovi u pitanju, dok sa druge strane pruža mogućnosti poslovnog napretka, obrazovanja, te kulturnog i noćnog života upravo u onoj meri u kojoj se to očekuje od velegrada.

 

 

 

 

 

 

Ovo je razlog što mlade parove i porodice sve češće interesuju stanovi u Nišu, čija cena je značajno povoljnija od stanova u glavnom gradu naše zemlje, a pri tome kvalitet života ne trpi, šta više.

 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alek (@alek88blue)

 

 

Kao jedan od najstarijih gradova na Balkanu, Niš je bogat znamenitostima, a ujedno ga odlikuju i brojne prirodne lepote. Ukoliko se odlučite za studiranje u ovom gradu, moći čete da birate među čak jedanaest državnih fakulteta, noćni život je veoma bogat, a Niš je svakako poznat i po festivalima, koje vredi posetiti.

 

 

Novi Sad: Miran tempo života u Srpskoj Atini

 

Najveći grad Vojvodine važi za jedan od najlepših gradova naše zemlje i ujedno je poznat po izuzetno bogatom kulturnom životu. Novi Sad je grad koji raste i širi se izuzetnom brzinom i uz brojna stara zdanja možemo primetiti veliki broj novih zgrada, koji je posledica izuzetnog interesovanja za ovaj grad na tržištu nekretnina. Samim time, u Novom Sadu postoje izuzetne mogućnosti zaposlenja i poslovnog napretka, a Univerzitet u Novom Sadu čini devet izvrsnih fakulteta, od kojih je sedam smešteno u lepo uređenom univerzitetskom kampusu.

 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Novi Sad | Serbia (@ig_novisad)

 

 

 

Uz brojne istorijske znamenitosti, Nacionalni park Fruška gora se nalazi u blizini grada i pruža sjajne mogućnosti za uživanje u prirodnim lepotama. Ono po čemu su Vojvođani poznati jeste laganiji tempo života, a samim time Novi Sad predstavlja odlično mesto za podizanje porodice, zbog čega mnogi mladi parovi biraju ovaj grad za svoj dom. S druge strane, ovo ne bi smelo da nas zavara da pomislimo da Novi Sad kaska u pogledu noćnog života, šta više Srpska Atina nudi veoma interesantne opcije za noćne izlaske.

 

 

Kragujevac: Manji prostor sa mnoštvom sadržaja

 

 

 

 

 

 

 

Grad u kojem gradski prevoz zaista nije neophodnost, a koji pri tome ubrzano dobija odlike zaista velelepnog grada jeste Kragujevac. Ovo je grad koji se veoma aktivno modernizuje i postaje mesto u kojem su mogućnosti poslovnog napretka s godinama sve veće, a Univerzitet u Kragujevcu broji čak šest državnih fakulteta. Kragujevac je miran grad, koji međutim ne oskudeva u sadržajima, te noćni provod i slobodni vikendi neće trpeti ukoliko se opredelite za život ovde. Budući da prednosti Kragujevca postaju sve očiglednije, interesovanje mladih ljudi željnih perspektive, kao i mladih parova sa decom za stanove u ovom gradu postaje sve veće.

 

Subotica: Zadivljujuća arhitektura i kulturni sadržaji

 

 

Grad na severu naše zemlje, koji karakteriše izvanredno kulturno nasleđe, bogato ukrašene građevine i multikulturalni duh je svakako grad u kojem možete uživati u lepotama u pravom smislu te reči, Subotica je mesto koje karakteriše svojevrsni evropski šarm i poznat je po dobroj hrani. Ovaj grad na prvom mestu radi na turizmu, koji je mahom vezan za Palićko jezero i naselje Palić, te prelepu prirodu i brojne sadržaje, ergele, salaše, šume i lovišta. Sam grad Subotica organizuje koncerte i festivale tokom cele godine, te se ponosi i bogatim kulturnim životom uopšte. Stanovi u Subotici se kreću po relativno povoljnim cenama, te je moguće pronaći izuzetno lepo mesto za svoj dom, ne rizikujući da izađete iz okvira svog budžeta.

 

 

 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by IG_Subotica (@ig_subotica)

 

 

Kvalitet kojim se Srbija može s pravom ponositi je između ostalog i raznovrsnost, koja podrazumeva i raznovrsnost mogućnosti i sadržaja koje nude njeni gradovi, na taj način odgovarajući na naše najrazličitije potrebe. Uz tendenciju gradova da se šire, Srbija se može ponositi i zaista lepim selima, koja čekaju da mladi parovi i porodice prepoznaju njihove potencijale. Tražeći idealno mesto za obrazovanje svoga doma, nemojte se ustručavati da zahtevate prikladan odgovor na sve potrebe važeg stila života i nakon što racionalno prosudite u kojim domenima biste mogli praviti eventualne kompromise i sagledate svoje finansijske mogućnosti, odlučite se za svoje mesto pod suncem. Možda će to biti baš jedan od ovih pet gradova.

 

 

___________

 

Autor:     

Velibor Živkov

 

Velibor je modni kolumnista za poznati muški britanski magazin The Lost Gentleman. U slobodno vreme se bavi istraživanjem modnog marketinga, dizajnom keramike i fitnesom u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevnih inspiracija.

 

 

Pretplati se za više korisnih informacija

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

WANT MORE?

PRETPLATI SE ZA VIŠE KORISNIH INFORMACIJA

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Оставите одговор

%d bloggers like this: