Početna » Alergija i kako je prepoznati?

Alergija i kako je prepoznati?

by Lips&Heels
0 comment

Alergijske reakcije najčešće se javljaju u proleće kao posledica cvetanja bilja različitih vrsta. Polen je ujedno i najčešći alergen. Alergen je zapravo materija koja inače nije štetna po organizam, ali izaziva alergijsku reakciju. Alergijska reakcija predstavlja odgovor našeg imunološkog sistema na prisustvo alergena. Stvaranjem antitela na alergene organizam nas štiti od njih, kao što to radi u slučaju kontakta sa bakterijama i drugim mikroorganizmima. Alergeni su najčešće pored polena i hrana, mleko, insekti, lekovi, lateks, grinje,dlake životinja…

 

Kako prepoznati alergijsku reakciju?

Promene koje ukazuju da je došlo do alergijske reakcije mogu se javiti u trenutku kontakta sa alrgenom, ali i nakon par sati od tada. Na koži se najčešće javljaju promene u vidu otoka, crvenila, svraba kao i svrab i suzenje iz očiju. Promene dotiču i disajni sistem pase javlja curenje iz nosa, kijanje, kašalj, promuklost, pa i otežano disanje. Može doći i do povraćanja, bolova u stomaku i teškoća prilikom gutanja. Kada je reakcija na alergen drastična javljaju se promene u vidu slabosti, malaksalosti, pada krvnog pritiska i lupanja srca. 

 

U lečenju se koriste lekovi koji se zovu kortikosteroidi i antihistaminici. U najtežim slučajevima daje se i adrenalin.

 

Kako vi možete da držite alergiju pod kontrolom?

Najvažnija stvar je znati tačno na šta ste alergični. Zato se rade alergotestovi. Nakon toga vaše je da što više možete izbegavate kontakt sa alergenom. Od lekara ćete dobiti terapiju koju morate koristiti tačno po uputstvu.

 

 

Pročitaj i: Svaka četvrta osoba u Srbiji pati od alergije: Kako se izboriti sa polenom

 

Savet farmaceuta :

Kako se u toku alergije luči histamin koji zapravio i izaziva simptome u organizmu, postoje supstance koje smanjuju njegovo lučenje. Vitamin C smanjuje njegovo lučenje, ubrzava njegovu razgradnju i eliminaciju iz tela i smanjuje spazam disajnih puteva pa se koristi u kontroli asmatičnog napada, dok Ca2+ smanjuje propustljivost krvnih sudova. Vitamin C bi trebalo uzimati u dozi od 1000mg – 1500mg dnevno, a Ca2+ 800-1200mg. Postoji dosta preparata koji sadrže ove dve supstance. Ukoliko imate problema sa bubrezima izbegavajte šumeće forme ovih supstanci.

 

Ukoliko imate još neko pitanje slobodno mi pišite na adresu LipsAndHeels-a sa naznakom  Pitanje za farmaceuta.

 

 

______________________________

 

 

 

 

Zdravo, ja sam Nevena, tvoj novi farmaceut.     

Ukoliko imaš bilo kakvo pitanje o lekovima koje piješ, ili ti treba savet, tu sam za tebe.

Čitamo se!

Loading

About Author

You may also like

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

@2023 – Lips&Heels. All Right Reserved. Designed and Developed by
Izrada sajta