Početna » Klima u spavaćoj sobi: da ili ne?

Klima u spavaćoj sobi: da ili ne?

by Lips&Heels
0 comment

Leto u gradu, znači i leto pod klima uređajima koji obezbeđuju preko potreban predah, a posebno noću! Leta više nisu kao nekada, u kasnijim satima temperature se ne spuštaju, sparina ostaje u vazduhu, a dobar san je teško postići bez dodatnog rashlađivanja.

Međutim, pitanja koja mnoge muče je koliko je zdravo spavati dok klima radi i da li je bezbedno ostaviti je da radi tokom cele noći? Odgovor na ovu nedumicu je pozitivan: da, sasvim je u redu spavati sa uključenim uređajem, ali samo ukoliko poštujete određena pravila, a mi vam otkrivamo koja su.

 

Redovno održavajte uređaj

 

Neretko kao uzrok vašeg kašlja, kijavice ili prehlade navodite klimu, međutim razlog za to nije sama činjenica što ste spavali sa upaljenim uređajem, već to što ga ne održavate redovno. Zato je od ključne važnosti obavljanje redovnog servisa i zamena filtera.

 

Pravilno usmeravanje vazduha

 

Usmerite protok vazduha nagore. Nikako nije dobra ideja da spavate sa hladnim vazduhom koji duva direktno u vas, jer ne želite da zaradite neku upalu tokom spavanja. Većina modernih uređaja ima opciju da se odredi u kom pravcu će ići vazduh. Ukoliko imate mogunost izbora pozicije klime u sobi, možete u startu da je postavite na mesto koje nije blizu kreveta ili okrenuto ka njemu.

 

 

 

Optimalna temperatura

 

Spavanje u blago rashlađenoj prostoriji prija ljudskom organizmu i poboljšava zdravlje. Ukoliko temperaturu u spavaćoj sobi spustite za samo nekoliko stepeni, to će se odraziti i na rad vašeg metabolizma. Takođe, može biti i lek protiv nesanice, jer jer hladnija prostorija omogućava telu da se brže opusti i samim tim da se lakše zaspi. Međutim, morate voditi računa da ne preterate sa spuštanjem temperature.Prema savetima stručnjaka, razlika između unutrašnje i spoljašnje temperature ne sme prelaziti 10 stepeni.

Pored toga, temperaturu ne treba ni naglo menjati, kako se vaš organizam ne bi šokirao, već bi idealno bilo da je stalno držite istu, kako bi bila optimalna. Ovo je najlakše kod inverter klima, jer one imaju najsavremeniju tehnologiju koja omogućava inteligentan rad uređaja i smanjuje energetske gubitke. Kompresor radi lakše i efikasnije, kontrola temperature je preciznija, a buka je niža. Ovu tehnologiju među prvima je patentirao Hisense, koji ima najbolji izbor ovih klima uređaja.

 

Koristite tajmer

 

Pre nego što odete na spavanje, podesite željenu temperaturu i programirajte uređaj da se isključi tokom noći, jer će se u tom trenutku vaše telo već dovoljno opustiti da biste mogli da spavate. Kao što smo rekli, uređaj ne treba paliti pa gasiti zbog naglih promena, ali je sasvim u redu da kada se spavaća soba jednom rashladi, da se klima ugasi, bez ponovnog paljenja.

 

Loading

About Author

You may also like

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

@2023 – Lips&Heels. All Right Reserved. Designed and Developed by
Izrada sajta