Početna » Kristina Vujošević: Ples kao Izražaj Dubokih Emocija i Transformacija

Kristina Vujošević: Ples kao Izražaj Dubokih Emocija i Transformacija

by Lips&Heels
0 comment

Dobrodošli u fascinantan svet plesne umetnosti gde nam se pridružila talentovana umetnica Kristina Vujošević. Njeni pokreti nisu samo estetika, već pričaju duboke priče i prenose strast koja proživljava svaki deo njenog stvaralačkog procesa.

Kristina je neko ko svojom interpretacijom plesa istražuje dubine emocija i prepliće ih sa tehničkom virtuoznošću, čineći je jednom od najistaknutijih figura u plesnom svetu. Danas ćemo zajedno proći kroz njen jedinstveni put, inspiracije i viziju budućnosti za sebe i svoju plesnu grupu.

 

Kako biste opisali singeriju kreativnog stvaranja koreografija i prelaska leta u jesen ili druge životne prekretnice?

 

– Baš kao što promjene godišnjih doba donose promjenu u energiji i atmosferi, koreografija omogućava istraživanje i izražavanje emocija, iskustava i narativa. Kada prelazite iz ljeta u jesen ili doživljavate druge značajne životne prekretnice, kreativni proces koreografije može poslužiti kao moćan izlaz za kanalisanje emocija i razmišljanje o ličnom razvoju.

Koreografija može da sadrži tečne i živahne pokrete koji predstavljaju toplinu i živost ljeta, dok postepeno prelazi u utemeljenije pokrete koji simbolizuju transformaciju jeseni.Bilo da se radi o započinjanju novog posla, selidbi u novi grad ili upuštanju u novo poglavlje života, koreografija može da uhvati uzbuđenje, neizvjesnost i rast koji dolaze sa ovim trenucima.

Sve u svemu, povezanost između kreativnog kreiranja koreografije i prelaska sa ljeta na jesen ili druge životne prekretnice leži u sposobnosti da se pokret koristi kao moćan jezik za prenošenje emocija, pričanje priča i istraživanje ličnog razvoja.

 

 

 

 

 

 

Možete li podeliti neke lične priče ili trenutke iz Vaše karijere koje su Vam posebno dragi ili koji su Vas inspirisali kao koreografkinju?

– Uh, teško pitanje 😀 jer ih je mnogo bilo ali mogu reći da se uvijek vraćam nekim svojim počecima i nečemu sto sam od malena sanjala i zamišljala da je nemoguće da se ostvari.

Radila sam na raznim projektima koji su različiti i svaki za sebe nosi poseban pečat,emociju i originalnost i iz toga razloga je nemoguće odvojiti . Inspiraciju tražim u svakodnevici, u ljudima, situacijama koje su se desile meni ili ljudima iz mog okruženja.
Kada tu ponestane inspiracije onda je pronalazim u filmovima ili likovima .

 

Kako razvijate saradnju sa plesačima i kako se stvaraju veze između umetnika u Vašem timu tokom procesa stvaranja koreografija?

 

Razvijanje saradnje sa plesačima i stvaranje čvrstih veza u koreografskom timu je ključno za uspješan kreativni proces.

Uz otvorenu komunikaciju, uzajamno poštovanje, zajedničke vizije, saradnja kao i proslavljanje uspjeha i nagrađivanjem , možete stvoriti jake veze između plesača u vašem timu sto dovodi do uspešnijeg procesa kreiranja koreografije. Bez povezanosti nema stvaralačkog procesa.

 

 

 

 

 

 

 

Kako se nosite sa izazovima i ograničenjima koji mogu doći s različitim plesnim stilovima i nivoima iskustva plesača?

 

Interesantno je kako dosta plesača nije svjesna svojih kapaciteta i šta njihovo tijelo može da im pruži.

Moji plesači rado biraju svaki izazov pred kojim se nađu iako na početku posjeduju strah od nečega ‘nepoznatnog’ ili ‘teškog’. U nekoliko navrata sam i sama bila iznenađena i istovremeno ponosna kako jedan početnik u plesu može da savlada nešto što je mnogo veći nivo nego onaj na kojem se on trenutno nalazi a da toga nije ni svjestan.

Uvijek sam za varijantu: vjerujem u proces ( trust the process).

 

Možete li govoriti o ulozi plesa u terapiji i isceljenju? Kako ples može doprineti emocionalnom i fizičkom blagostanju?

 

Terapija plesom ima širok spektar zdravstvenih prednosti. Ples je lijek. Utiče na poboljšanju tijela, samopoštovanja, fokusa, pažnje, komunikacijskih vještina i samosvjesti.

Pokazalo se da da ples smanjuje stres, strahove i anksioznost, a pored toga smanjuje osećaj tjelesne napetosti, hroničnog bola i depresije. Dok plešemo povezujemo se sa svojom dušom i tijelom a odbacujemo sve što je izvan tih okvira i na taj način spoznajemo sebe.

 

Kako vidite budućnost plesne umetnosti? Koje promene i inovacije očekujete da će oblikovati plesnu scenu u narednim godinama?

 

Za vrijeme i nakon pandemije, onlajn platforme će verovatno nastaviti da igraju značajnu ulogu, pružajući pristupačnost globalnoj publici i omogućavajući inovativne načine predstavljanja i doživljaja plesne umjetnosti.

Ples se sve više spaja sa drugim umjetničkim oblicima kao što su muzika, vizuelna umjetnost i pozorište. Ovaj trend će se verovatno nastaviti, što će dovesti do inovacija i interdisciplinarnih predstava koje pomjeraju granice tradicionalnog plesa.

Plesna scena postaje sve raznovrsnija, sa fokusom na predstavljanje različitih kultura, tipova tijela i sposobnosti. Plesna umjetnost se oduvijek razvijala, a budućnost će verovatno doneti dalje eksperimentisanje sa koreografskim stilovima. Koreografi mogu da istražuju nove rječnike pokreta, miješajući različite plesne tehnike ili stvaranje novih forme plesa .

Ovo su samo mogućnosti, a budućnost plesne umjetnosti će na kraju biti odlučujuča kreativnošću i vizijom umjetnika, kao i sklonostima i interesima publike koja se razvijaju.

 

 

 

 

 

 

Možete li podeliti neke savete za mlade ljude koji žele da se upuste u svet plesne umetnosti i razvijaju svoju karijeru kao plesači ili koreografi?

 

Evo nekoliko saveta za mlade koji se upuštaju u svijet plesa:

Investirajte u svoju obuku i obrazovanje. Upišite se u plesne škole, radionice i časove da biste razvili svoju tehniku, umijeće i znanje o raznim stilovima plesa. Kontinuirano učenje i usavršavanje su neophodni za uspješnu karijeru u plesu.

Fokusirajte se na izgradnju jake osnove u klasičnim tehnikama kao što su balet, savremeni ili džez. Ove tehnike pružaju solidnu osnovu za istraživanje drugih stilova i razvoj svestranosti kao plesača ili koreografa.

Istražite i naučite različite stilove plesa, jer je svestranost veoma cijenjena u plesnoj industriji. Prilagodljivost na različite žanrove otvoriće vam više mogućnosti i omogućiti vam da radite sa različitim koreografima i kompanijama.

Saradnja sa kolegama umjetnicima može dovesti do kreativnih partnerstava i novih mogućnosti.

Zapamtite, putovanje svakog plesača je jedinstveno, a uspjeh se mjeri drugačije za svakog pojedinca. Ostanite vjerni svojoj strasti, naporno radite i prigrlite radost plesanja usput.

 

 

Kako ples može da pomogne u izražavanju kompleksnih tema i društvenih poruka? Imate li primer takvih koreografija u svom opusu?

 

 Ples je moćan oblik izražavanja koji može efikasno da prenese složene teme i društvene poruke. Ples može efikasno izraziti složene teme i društvene poruke kroz pokret, simbolizam, emocionalnu vezu, narativno pripovedanje, saradnju i interpretaciju publike.

To je moćan medij koji omogućava istraživanje i komunikaciju važnih ideja i pitanja.Koristeći pokrete, izraze lica i govor tela, plesači mogu da dotaknu sopstvene emocije i stvore vezu sa gledaocima.

Ovaj emocionalni angažman može pomoći da se složene teme i društvene poruke prenesu na efektniji način. Moje koreografije govore o najdubljim skrivenim emocijama, tajnama ,različitostima i svemu što potiskujemo i za šta nismo svjesni da se dešava u nama i oko nas.

 

Kako biste saželi svoju strast prema plesu i umetnosti u jednu poruku ili inspirativnu misao koju biste želeli da podelite sa mladim umetnicima?

 

Prigrlite transformativnu moć plesa i umjetnosti. Neka vaša strast probudi vašu kreativnost, podstakne vašu istrajnost i inspiriše vaše putovanje.

 

Govorili ste o manjoj zainteresovanosti muškaraca za ples. Na koji način možete inspirisati više muškaraca da se uključe u plesnu umetnost?

 

 Zablude i stereotipe koji okružuju muške plesače je nešto što je karakteristično za naše tržište dugi niz godina. Snagu i umjetnost su potrebne u plesu, pokazujući da nije ograničen na određeni pol ili tip tijela. Ranije je to bilo intezivnije nego danas gdje imate mnogo veći odziv muških plesača koji su zainteresovani da uđu u svijet plesa pa makar i rekreativno.

Mislim da će taj broj biti još veći.Najčešće su to latino – američki plesovi,ples u paru dok u svijetu hip hopa koji je po senzibilitetu bliži muškarcima tu gotovo da nema zainteresovanih.

Ples nije ograničen ni na jedan specifičan žanr ili stil. Jačanje muževosti, osjećajnosti, strastvenosti jedino postižemo kroz ples. Prikazujući raznolikost , možemo se obratiti široj publici muškaraca koji mogu imati različita interesovanja i preferencije.

Osporavanjem stereotipa, pružanjem mogućnosti i predstavljanjem uspješnih muških plesača, možete inspirisati više muškaraca da se uključe u ples.

 

Spomenuli ste tabu oko plesa na štiklama. Kako se nosite s takvim izazovima i kako pomažete ljudima da prevaziđu te predrasude?

 

 Dolaskom na naše tržište publika je bila malo skeptična po pitanju ovog plesnog stila,ali mogu da se pohvalim da već treću generaciju uspješno vodim i zadovoljna sam kako se trenutno ovaj plesni stil vodi kod nas. U to ime voljela bih da ga malo bolje opišem u par rečenica :

Ples u štiklama je prepoznatljiv stil, koji se izdvaja po elegantnim pokretima, dinamici i tehnici. Koreografija, emocije, ženstveni hodanje, senzualnost.

Ples na štiklama je solo plesni žanr koji se često pojavljuje u rutinama u pop i hip-hop muzičkim spotovima. Njegove tehnike i plesni rječnik proizilaze iz spektra plesnih stilova koji se koriste u koreografiji muzičkog videa, kao i iz tradicionalnih plesnih žanrova.

Ples na visokim potpeticama (takođe nazvan Stiletto Dance) je plesna forma koja se pojavila i evoluirala u Sjedinjenim Državama i Evropi krajem 20. i početkom 21. vijeka. Dobio je ime po ženskom stilu cipela, jer je jedna od njegovih prepoznatljivih karakteristika nošenje cipela sa visokom potpeticom tokom nastupa.

Karakteriše ga dinamičan rad nogu i tehnika iz džez plesa, plesa u dvorani i latino plesa. Plesna štiklama je tehnički zahtjevan, a igrači koji ga izvode obično su profesionalno obučeni za džez ples i druge stilove, uključujući balet. 

 

Kakvi su Vaši dugoročni planovi za razvoj Vaše plesne grupe? Imate li neke posebne projekte ili ciljeve koje želite ostvariti?

 

Proširivanje svog repertoara istražujući različite plesne stilove. Podizanje svijesti o važnosti plesne kulture i umjetnosti. Ovo pomaže u privlačenju šire publike i predstavljanju svestranosti grupe. Saradnje mogu doneti nove perspektive i pomoći u dosezanju nove publike. Pored toga, učestvovanje na takmičenjima i festivalima. Ovo im omogućava da pokažu svoj talenat, dobiju povratne informacije od profesionalaca i steknu priznanje u plesnoj zajednici.

 

Koji kvaliteti ili veštine su Vam važni kada razmatrate prijem novih članova u Vašu plesnu grupu?

 

Za potencijalne napredne članove je ključno da imaju jaku osnovu u tehnici plesa. Ovo uključuje poznavanje različitih plesnih stilova, kao što su balet, džez, savremeni, hip hop ili bilo koji drugi žanr relevantan za grupu.

Potencijalni članovi treba da imaju snažno prisustvo na sceni, samopouzdanje i sposobnost da izraze emocije i ispričaju priču kroz svoj ples.Cijenim članove koji unose svoj jedinstveni stil i kreativnost u grupi. Za plesače je važno da budu u stanju da daju svježe ideje, koreografije i umjetničke interpretacije, podstičući ukupnu kreativnost grupe.Ples je saradnička umjetnička forma, a sposobnost dobrog rada sa drugima je ključna.

 

Potencijalni članovi treba da budu u stanju da se prilagode različitim koreografskim stilovima, da harmonično rade sa kolegama plesačima i da pozitivno doprinose dinamici grupe.Tražim pojedince koji su posvećeni, tačni i spremni da ulože napore koji su potrebni da unaprede svoje vještine i doprinesu uspjehu grupe.Ovo omogućava fleksibilnost u koreografiji i nastupima, i osigurava da se grupa može prilagoditi različitim projektima i prilikama.Važno je imati članove koji poštuju, podržavaju i predstavljaju grupu u pozitivnom svetlu.

Sve u svemu, verujem da su kombinacija tehničkog znanja, vještina izvođenja, kreativnosti, saradnje, posvećenosti, svestranosti i pozitivnog stava ključne osobine i vještine koje treba uzeti u obzir prilikom odabira novih članova za plesnu grupu.

Kod početnika je situacija drugačija: velika želja za učenjem, bez straha  i posvećenost je ono što je potrebno da posjeduju da bi bili dio tima.

 

 

 

 

 

 

 

 

Koji savet biste dali osobama koje žele da se pridruže Vašoj plesnoj grupi ili kompaniji? Kakvi su koraci koje bi trebali preduzeti da se priključe?

 

Važno je razumeti vrstu plesa za koji smo specijalizovani i našu umjetničku viziju. Istražite našu grupu , gledajte video zapise naših nastupa i čitajte o našoj misiji i vrijednostima.Budite svjesni sebe i svojih kapaciteta.Dajte sebi vrijeme i rok da nas bolje upoznate na časovima i onda iskreno procenite svoje plesne veštine i utvrdite da li su u skladu sa zahtevima naše grupe ili kompanije.Pokažite svoju strast i svestranost.

Ako ne uspijete u svom prvom pokušaju, nemojte se obeshrabriti. Pridruživanje plesnoj grupi ili društvu zahtjeva ne samo talenat, već i posvećenost, disciplinu i iskrenu strast za plesom. Ostanite fokusirani, radite naporno i nastavite da slijedite svoje snove u svijetu plesa.

 

 

 

 


 

U susretu sa Kristinom, otkrili smo ne samo izuzetnu tehničku veštinu, već i unutrašnji svet bogat emocijama koji ona vešto pretače u svoje koreografije. Njena posvećenost umetnosti plesa kao alatu za izražavanje, razmišljanje i introspekciju jasno pokazuje koliko je ples moćan jezik. Njeni saveti za mlade umetnike i vizija budućnosti plesne umetnosti ukazuju na put kojim treba krenuti u susret sopstvenim umetničkim vizijama. Kristina nas podseća da je ples univerzalni jezik koji nas povezuje i omogućava nam da dotaknemo najdublje delove sebe i drugih.

Loading

About Author

You may also like

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

@2023 – Lips&Heels. All Right Reserved. Designed and Developed by
Izrada sajta