Početna » Mentalno zdravlje ispred fizičkog izgleda

Mentalno zdravlje ispred fizičkog izgleda

by Lips&Heels
1 comment

Bez obzira na to koliko pojedinci govore sve više na sav glas da je mentalno zdravlje glavna stavka kada je karakterizacija čoveka u pitanju, ljudi, a pogotovo mladi, sve više se predaju povodljivosti društvenih mreža gde je savršen izgled jedina stavka koja se vrednuje kod svakog pojedinca. 

Raditi na sopstvenom zdravlju u svakom smislu predstavlja u početku napor, potom odricanje i želju za odustajanjem jer tobože ,,Ja to ne mogu’’, a pogovoto kada je reč o mentalnom zdravlju, jer, ruku na srce, tu posla uvek ima najviše. 

 

Mentalno zdravlje se može izjednačiti sa stanjem psihološkog, duhovnog i duševnog stanja u kom se pojedinac nalazi kako bi bio u stanju da ostvaruje ciljeve sa raspoloživim resursima. 

 

Svedoci smo činjenice da je stres svakim danom sve više prisutniji u svetu i našim životima, pa bilo da na njega želimo da obraćamo pažnju ili ne- on nas čeka iza ćoška i čeka priliku kako bi nam poremetio i ovo malo mira što imamo. Anksioznost povodom ,,idealnih ljudi’’ sa Instagrama, briga da li smo dovoljno dobri za svoje okruženje i konstantno razmišljanje na temu šta će drugi reći su tipovi stresa koji vam u životu nije potreban- osim ukoliko želite prerano da osedite. 

 

Kako sam u jednom svom tekstu napisala, a što važi i danas :

 

Učili su nas onu čuvenu izreku ,,U zdravom telu zdrav duh’’, međutim, tu su malčice pogrešili, te će pre biti da je u ,,Zdravom duhu zdravo telo’’, jer vam ne vredi da izgledate kao da ste sišli sa modne piste a sa druge strane imate prazan pogled koji otkriva kako se vi istinski osećate, a oči nikada ne lažu, zapamtite to. 

 

Ljudi, čitajte knjige. Izaberite žanr koji vam se dopada i pravac u knjižaru ili biblioteku, jer je osećaj nakon svake pročitane knjige fantastičan! Imajte zdravo okruženje oko sebe, a pod tim mislim na ljude koji su dobri po vaše zdravlje, jer je negativa ono poslednje što vam u životu treba. Idite napolje, šetajte, trčite ili vozite biciklo, nije ni važno, važno je samo da ste u prirodi i u pokretu.

 

Učite nove stvari koje vas zanimaju, krenite sa učenjem novog jezika ili pronađite hobi koji će vas ispunjavati svakim danom sve više iznova i iznova. Putujte. Putujte na jednodnevne izlete, sedite u kola, autobus ili voz i zaputite se u mesto u kom do sada niste bili, a bar se naša zemlja ponosi obiljem takvih mesta. Radite sve ono što vas čini radosnima, samo nemojte dozvoliti sebi da padnete u očajanje, jer ono je kao začarani krug iz kojeg se teško izlazi a samo jedan potez je dovoljan da se istom i vratite. 

 

Fizički izgled jeste važan, na kraju svega, on je ogledalo onoga kako se vi osećate unutar svog bića, ali nije presudan kada je opisivanje čoveka kao komplentne ličnosti u pitanju. Da je raditi na mentalnom zdravlju lako- nije, ali uz malo više truda, konstantnog rada na sebi i uz neophodnu disciplinu ćete postići neočekivane rezultate, jer samo neprekidnim radom na sebi postajete najbolja verzija sebe. 

 

 

_____________

 

Autor:

Andrea Dobrosavljević

Rođena sam u Šapcu 9. septembra 2001. godine. Završila Gimnaziju, student sam Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Veliki sam zaljubljenik u pozorište, volim glumu i sve što se dešava na “daskama koje život znače”. Volim da čitam knjige, pišem, gledam filmove, putujem i da provodim vreme u prirodi sa svojom porodicom i prijateljima. U slobodno vreme crtam, učim jezike i slušam muziku. Jednom rečju, volim život i raširenih ruku prihvatam svo ono dobro koje mi pruža.

 

 

 

Loading

About Author

You may also like

Leave a Comment

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

@2023 – Lips&Heels. All Right Reserved. Designed and Developed by
Izrada sajta 
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00