Početna » Nauka u službi ishrane budućnosti

Nauka u službi ishrane budućnosti

by Lips&Heels
0 comments

Da li ćemo u budućnosti umesto doručka, ručka i večere uzimati pilule kao što „predviđa“ naučna fantastika?

Od takvog scenarija smo za sada daleko, a verovatno ga retko ko i priželjkuje, jer hrana nije samo potreba već i izvor velikog zadovoljstva, naročito kada okuplja porodice i prijatelje. Ipak, kako broj stanovnika u svetu raste, izazov je kako proizvesti dovoljno kvalitetne hrane sa što manjim ekološkim otiskom. Kao i u mnogim drugim oblastima, odgovore nudi – nauka. 

 

U Nestlé Organizaciji za istraživanje i razvoj vredno rade naučnici koji su fokusirani na istraživanja i praktičnu primenu najnovijih saznanja koja doprinose rešavanju različitih izazova, uključujući potrebu za pristupačnijom ishranom, borbu protiv deficita mikronutrijenata (vitamini i minerali), promovisanje balansiranih planova ishrane i prelazak na održive prehrambene sisteme. Ova organizacija sa sedištem u Švajcarskoj deo je mreže od ukupno 29 Nestlé centara za istraživanje, tehnologiju i razvoj, u kojima se oblikuju pravilni načini ishrane za budućnost koja dolazi, a ona je suštinski povezana sa tehnologijom i inovacijama.

 

 

 

 

 

Burger po meri planete

 

Ako ste se nekada zapitali otkud na policama supermarketa sve više proizvoda koji zamenjuju meso i mlečne proizvode, i to je deo napora da se potrošačima ponude održiviji prehrambeni izbori. Primera radi, u proizvodnji Sensational Burgera koji je baziran na sojinom proteinu emituje se oko 80% manje gasova staklene bašte u poređenju sa običnim burgerom od govedine. Pred naučnicima je bio zadatak kako da proizvedu ukusan obrok koji po nutritivnoj vrednosti zamenjuje meso i oni su na njega uspešno odgovorili. Slično važi i za ostale proizvode iz  Garden Gourmet portfolija, koji će  uskoro početi da se proizvodi u novoj fabrici u Surčinu.

 

Na spisku inovacija koje će pomoći Nestlé-u u postizanju cilja nulte neto emisije do 2050. godine su i veganske verzije popularnih proizvoda kao što su KitKat čokoladice i Nescafé napici. Naučnici iz Nestlé-a govorili su o ovoj temi na Evropskoj konferenciji o ishrani koja je nedavno održana u Beogradu u organizaciji Federacije evropskih društava za ishranu (FENS) sa temom ,,Hrana, ishrana i zdravlje: naučna saznanja bliža praktičnoj primeni”.

 

,,Budućnost prehrambene proizvodnje je suštinski povezana sa tehnologijom i inovacijama, jer  nauka ima moć da razvije nove proizvode koji su u isto vreme hranljivi, ukusni i ekološki održivi. Tehnološke intervencije ne samo da poboljšavaju nutritivni kvalitet hrane, već isto tako mogu da  transformišu ceo sistem proizvodnje. Ovaj napredak ima za cilj da osigura da rastuća potražnja za hranom bude zadovoljena bez ugrožavanja zdravlja planete. Drago nam je što smo na FENS konferenciji u Beogradu imali priliku da podelimo najnovija naučna saznanja sa kolegama i svima koji se bave ishranom”, izjavila je Koraljka Novina Brkić, nutricionistkinja kompanije Nestlé.

 

Era precizne ishrane

 

Pored inovacija u  pravcu održivosti, nova naučna saznanja najavljuju eru precizne, personalizovane ishrane. Integracija genetike, istraživanja mikrobioma i personalizovanih zdravstvenih podataka omogućava prilagođavanje ishrane individualnim potrebama, o čemu je takođe bilo reči na konferenciji.

 

Napredak u nauci doveo je do razvoja funkcionalne hrane, koja nudi dodatne zdravstvene prednosti. Sastojci sa specifičnim bioaktivnim jedinjenjima, kao što su antioksidansi ili omega-3 masne kiseline, dodaju se u namirnice koje svakodnevno konzumiramo kako bi se rešili specifični zdravstveni problemi. Naučnici u Nestlé-u posvećeno rade i na ovoj vrsti inovacija, te su, između ostalog, razvili i testirali nutritivni dodatak za trudnice koji je doveo do značajnog smanjenja rizika od prevremenog porođaja, kao i mlečni napitak za odrasle koji podržava zdravlje kostiju, mišićnu snagu i funkcionalnost zglobova.

 

Značajan deo napora u istraživačkim centrima Nestlé-a usmeren je na promenu receptura kako bi se smanjila količina soli, šećera i zasićenih masti u asortimanu, uz povećanje hranljive vrednosti i očuvanje ukusa.

 

Zbog svega navedenog, naučna istraživanja, tehnološke inovacije i primena održivih praksi predstavljaju ključ za budućnost u kojoj ćemo imati dovoljno hrane koja je zdrava kako za ljude, tako i za planetu. 

 

You may also like

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

@2023 – Lips&Heels. All Right Reserved. Designed and Developed by
Izrada sajta