Početna » Optički internet: Benefiti i mogućnosti upotrebe optičkog interneta u Srbiji

Optički internet: Benefiti i mogućnosti upotrebe optičkog interneta u Srbiji

by Lips&Heels
1 comment

Budući da su moderne tehnologije postale osnova funkcionisanja savremenog društva i poslovanja, u Srbiji, kao i u svetu, se ukazuju sve veće potrebe kada je prenos podataka u pitanju.

Prenos podataka putem optičkih kablova, kao najbrži način realizovanja ovog procesa (koji je u modernom društvu zapravo osnov za realizaciju gotovo svih ostalih procesa) se ukazuje kao solucija koja bi danas trebalo da bude i mahom jeste dostupnija no što je to bio slučaj ranije. Optički internet stoga prelazi iz domena luksuza u domen potrebe ili u nekim slučajevima neophodnosti i iz tog razloga je veoma važno otvoriti pitanje mogućnosti i benefita prenosa podataka putem optičkih vlakana, odnosno zastupljenosti ovog vida konekcije u Srbiji.

 

 

Šta je optički internet?

 

Optički internet predstavlja brzo prenošenje podataka putem fleskibilnih niti stakla ili plastike, ne mnogo debljih od ljudske kose, a kojima pre svega u korist ide činjenica da vremenom ne korodiraju, kao i da ne stvaraju niti utiču na magnetna polja, budući da je u pitanju prenos svetlosnih, a ne električnih signala. Činjenica da količina podataka koji se razmenjuju putem interneta imaju tendenciju neprestanog rasta je razlog za nastanak optičkih mreža, koje zapravo odgovaraju na potrebu za osiguravanjem te velike količine linkova.

 

Mogućnosti upotrebe optičkog interneta u Srbiji

 

Iako vlada uvreženo mišljenje o kaskanju našeg podneblja za ostatkom sveta u pogledu tehnološkog napretka, ovo je zapravo sve manje slučaj i činjenica je da poslovanje i svakodnevica u Srbiji imaju iste visoke zahteve za unapređenjem u smislu modernih tehnologija i brzine razmene podataka. Upravo iz tog razloga na našem tržištu ovaj vid konekcije postaje dostupan za svakodnevnu upotrebu, te će brz i kvalitetan Telenor optički internet zapravo odgovoriti na sve potrebe savremenog čoveka kako u pogledu svakodnevnih i takoreći neformalnih aktivnosti, tako i u pogledu potreba njegovog poslovanja. Budući da optička mreža podrazumeva izuzetnu propusnu moć, danas imamo mogućnost istovremenog povezivanja svih naprednih uređaja za internet, kako u okviru domaćinstva, tako i u okviru kancelarije.

 

 

Dostupni vidovi konekcije u našoj zemlji

 

 

Pored optičkog interneta, koji sam po sebi nije novost (ali je novost njegova veća dostupnost), u Srbiji su zastupljeni i ADSL i kablovski internet. Iako najpovoljniji, ADSL je i sporiji internet u odnosu na kablovski i optički oblik povezivanja, odnosno razmene podataka, dok kablovski internet predstavlja svakako bržu varijantu od navedenog tipa povezivanja preko telefonskih linija. Činjenica je, međutim, da je u odnosu na optički internet brzina kablovskog interneta značajno manja, tačnije u odnosu na brzinu preuzimanja u opsegu od 250 do 1000 Mbps u slučaju optičkog interneta, kablovski internet ima brzinu preuzimanja u opsegu od 10 do 500 Mbps. Optički internet postaje dostupan koliko i ADSL, odnosno kablovski internet, te na primer (a zarad boljeg implementiranja ovog vida konekcije u svakodnevicu) Telenor uključuje optički internet u paket fiksnih usluga. Aktivirajući Hipernet, korisnici tako dobijaju priliku za kompletno kvalitetno iskustvo digitalizacije.

 

Osnovne prednosti optičkog interneta

 

Osnovni zaključak u vezi sa optičkim internetom jeste da je u pitanju najveća dostupna brzina prenosa podataka, odnosno da govorimo o brzini koja se meri u milisekundama, bez obzira na razdaljinu, dakle neovisno o geografskim tačkama među kojima se podaci prenose. Pored same brzine koja ga odlukuje, jedna od značajnijih prednosti, koju naročito prepoznaju kompanije i uopšte insititucije koje moraju da stave akcenat na zaštitu podataka, jeste sigurnost prilikom prenosa sadržaja, budući da je optički internet nije do sada podlegao bilo kakvom presretanju. Govorimo dakle o brzini, sigurnosti, kvalitetu i pouzdanosti kao karakteristikama ovog vida konekcije, koji ga ujedno čine i najboljom solucijom na tržištu.

 

 

Svi veći gradovi u Srbiji su pokriveni mrežom optičkog interneta i mogućnosti po ovom pitanju imaju tendenciju da rastu do momenta kada će sva naseljena mesta imati ovu opciju. Ukoliko razmatrate opcije internet veze koju ćete koristiti u okviru vašeg doma ili kompanije, raspitajte se kod odabranog operatera o ovom vidu konekcije i zasigurno ćete biti više no zadovoljni.

 

 

_____________________________

 

Autor:     

 

Velibor Živkov

Velibor je modni kolumnista za poznati muški britanski magazin The Lost Gentleman. U slobodno vreme se bavi istraživanjem modnog marketinga, dizajnom keramike i fitnesom u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevnih inspiracija.

 

Loading

About Author

You may also like

Comments are closed.

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

@2023 – Lips&Heels. All Right Reserved. Designed and Developed by
Izrada sajta