Početna » SAMA MOGU ČAK I TO: NAJJEDNOSTAVNIJI NAČIN I NAJUKUSNIJA GIBANICA

SAMA MOGU ČAK I TO: NAJJEDNOSTAVNIJI NAČIN I NAJUKUSNIJA GIBANICA

by Lips&Heels
1 comment

Preplavljeni smo receptima inostranih kuhinja – američih slatiša, meksičke tortilje, italijanska paste, japanskog sušija… Šta ako na trenutak zaboravimo na to i pomislimo na našu, domaću trpezu – osim sarme koja vam je sigurno pala na pamet tu je i gibanica! Odlučli smo da sa vama podelimo recept za gibanicu poput one koju spremaju naše bake, a koja se pravi veoma jednostavno.

 

Za ovaj neverovatan recept biće vam potrebno :

 

  • Četiri cela jaja
  • Šolja jogurta
  • Šolja kisele vode (ukoliko nemate kiselu vodu kod kuće može poslužiti i obična voda sa dve kafene kašike praška za pecivo )
  • Pola šolje ulja
  • 400g sitnog sira
  • 400g starog jastrebačkog ili starog kraljevačkog sira
  • 500g kora

 

 

Kada se koriste jastrebački ili kraljevački sir koji su sami po seb slani, nije potrebno dodavati so. Za slučaj da odaberete neku drugu vrstu sira, so dodajete po ukusu.

 

 

U dublju činiju potrebno je razbiti četiri jaja, dodati im šolju jogurta, šolju kisele vode i pola šolje ulja. Promešati viljuškom dok se smesa ne izjednači i ostaviti na sobnoj temperaturi. Za to vreme ređate kore jednu na drugu prethodno namazane sirom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dakle , stavite koru, pa sitan sir, pa potom opet koru i drugu vrstu sira. Postupak ponavljate sve dok ne iskoristite kore. Kada ste potrošili sir i kore – tako poređane ih uvijate u veliki rolat koji sečete otpriikena deset delova.

 

 

 

 

 

Broj delova zavisi od veličine tepsije, potrebno je da se pokrije čitava površina tepsije, ali da budu na polovini njene visine jer prilikom pečenja i gibanica naraste.

 

 

 

 

Preporučene dimenzije tepsije su 25cm x 30cm x 8cm. Kada ste poređali delove po tepsiji prelivate ih prethodno napravljenim prelivom i ostavite da odstoji desetak minuta kako bi vaš preliv došao i do dna tepsije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gibanicu potom pečete u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 45 minuta! Sve što vam je potrebno je malo volje i malo truda kako bi vaš dom bio oplemenjen mirisom gibanice, a svako ko je proba neće ostati ravnodušan!

 

 

 

 

 

 

 

 

_________

 

 

Autor teksta:

 

Zdravo tebi koji si upravo pročitao ono što sam ja napisala! Moje ime je Anica, imam 23 godine, student sam prehrambene tehnologije – to je ona formalnija strana. Ona malo manje formalna jeste da obožavam da pišem, čitam poeziju, slikam, stvaram i uživam u svakoj od navedenih aktivnosti. Nedavno sam pokrenula svoj mali ‘biznis’ pod nazivom ‘Šolja sa pričom‘ na koji sam ponosna i koji mi je izmedju ostalog bio vezino tkivo da danas ovde pišem .

 

Loading

About Author

You may also like

Leave a Comment

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00