Početna » Selma Mekić: Kroz Kaligrafiju do Savremenog Stila u Modnom Dizajnu

Selma Mekić: Kroz Kaligrafiju do Savremenog Stila u Modnom Dizajnu

by Lips&Heels
0 comment

Danas imamo zadovoljstvo da razgovaramo sa Selmom Mekić, talentovanom umetnicom koja spaja tradicionalnu arapsku kaligrafiju sa savremenim modnim dizajnom.

Kroz svoje putovanje i iskustvo života u različitim delovima sveta, Selma je uspela da izgradi jedinstveni stil koji istovremeno poštuje nasleđe i donosi svežinu u industriju mode. Kroz ovaj intervju, upoznaćemo se sa Selminim inspiracijama, izazovima i vizijom za budućnost svog umetničkog puta.

 

 

 

 

Kako Vaša umetnost, posebno moderna kaligrafija, doprinosi razumevanju i promociji Vaše vere i kulture?

 

Arapska kaligrafija, u mom slučaju moderna verzija iste, je usko povezana sa Islamom. Protkana je kroz enterijer Božijih kuća (džamija), kao i kroz Osmansko carstvo gde je svaki sultan imao svog ličnog kaligrafa na dvoru koji je bio zadužen za izradu sultanovog pečata odnosno tugre.

 

 

Kako Vaše putovanje i iskustvo života u različitim zemljama utiču na Vaše stvaralaštvo i perspektivu?

 

Pored Novog Pazara i Beograda, živela sam i u Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. I te kako su te selidbe uticale na moj život i stvaralaštvo. To su bile zemlje u kojima sam unapredila svoje znanje i iskustvo iz oblasti kaligrafije i mode. Ako imate snage, smelosti, samopouzdanja i sredstava da izadjete iz zone komfora, uvijek ćete biti nekoliko koraka ispred onih koji nemaju kapaciteta za to.

 

 

Kako se nosite sa izazovima koje donosi rad u modnoj industriji?

 

Što se tiče izazova koji donosi rad u modnoj industriji, oni nikad ne prestaju. Stalno ste „u vatri“ i ulaganja su konstantna. Ja sam perfekcionista i odgovorna sam. Svaka žena jednostavno mora biti srećna i zadovoljna u mojoj kreaciji. Zato uvijek biram najbolje materijale koji su izrdržljivi za kaligrafski vez, jer na svakoj kreaciji se on nalazi kao moj zaštitni znak. Jedan od izazova je i taj što zadržavanje autentičnosti i biti dosledan svom stilu po kojem je brend prepoznatljiv, ima svoju cenu, jer na taj način „filtrirate“ klijentelu čijim zahtevima, izmenama i odstupanjima od vašeg stila ne podležete. Jer na taj način nekad odbijete profit zarad većeg cilja a to je originalnost. Te momente ne smatram gubitkom. Ko treba da prepozna vas i vaš rad, prepoznaće bez da se namećete i prilagodjavate. Vaše je da radite i samo pravo.

 

 

 

 

 

Kako balansirate između svoje uloge kao umetnice, pedagoškinje i modnog kreatora? Koji aspekt Vašeg rada Vam najviše donosi zadovoljstvo?

 

Po struci sam pedagoškinja i prije deceniju sam radila posao u struci još kao studentkinja, ali je ta moja profesija trenutno „na pauzi“, jer sam trenutno maksimalno posvećena modnom dizajnu i to me mnogo ispunjava. Što ne znači da se jednog dana neću vratiti svojoj profesiji. Aspekt rada koji mi donosi najveće zadovoljstvo jeste definitivno pripremanje kolekcije za modnu reviju i sve što uz to dolazi.

 

 

 

 

 

 

Kako Vaša umetnost odražava Vaše lične vrednosti i stavove o životu i svetu oko Vas?

 

Moja umetnost je deo mog života. Dragocena mi je, zahteva veliku preciznost, doslednost i ustrajnost. Poznato je da su umetnici vrlo često neshvaćeni i čudni sa svojim stavovima i postupcima u životu. Volim da se našalim da su me u životu ubili više stavovi nego promaha, ali to sam ja. Uzmi ili ostavi.

 

 

 

 

 

Da li postoji neki poseban trenutak ili događaj koji je bio prekretnica u Vašoj karijeri i kako je to uticalo na Vas?

 

Prekretnice u mojoj karijeri bile su izložbe kaligrafije i modne revije koje su se održavale u zemlji i inostranstvu.

 

Kako pronalazite inspiraciju za svoje umetničke projekte i modnu kreaciju, i kako se ta inspiracija razlikuje u različitim fazama Vašeg života?

 

Inspiraciju za svoje umetničke projekte i modne kreacije nekad pronalazim u Božijem stvaranju, a nekad u svojim dobrim ili lošim fazama života. Ali definitivno bolje stvaram onda kad mi se gubi tlo po nogama, kad se emotivno raspadam i kad se uplašim da bih mogla da srljam u propast. Duhovno uzdizanje, umetničko stvaralaštvo i rad na sebi me u takvim fazama života mnogo puta uzdiglo i spasilo da sačuvam sebe, svoj mir i reputaciju koju gradim godinama. Nada uvijek mora da postoji i moramo da verujemo u Božiji plan. On uvijek bolje zna nego mi.

 

Kako Vaša umetnost i modni dizajn utiču na percepciju ženske lepote i identiteta u današnjem društvu?

 

Percepcija koju imam kad je u pitanju ženska ljepota i identitet jeste definitivno očuvanje istih. Na ženu gledam kao na biser u školjci, isto onako kako na nju gleda i moja religija. Bilo bi kontradiktorno da ja kao žena koja sama nosi hidžab, pokriva svoje telo i držim se prirodne ljepote, kreiram na primer odeću koja odstupa od modest fazona. Smatram da je žena više poštovana i otmenija ako više pokrije nego što otkrije svoje telo, nebitno koje je religije.

 

Kako vidite budućnost svoje karijere i kako se nadate da će Vaš rad uticati na svet oko Vas?

 

Što se tiče budućnosti moje karijere, još uvijek sam na prekretnici, s obzirom da još uvijek nisam odlučila gde će biti otvaranje mog prvog pravog ateljea. Možda bude u mojoj zemlji a možda u inostranstvu. Ne volim mnogo da otkrivam o svojim planovima. Modnim dizajnom se bavim punih šest godina i srećna sam što moj rad ne ostavlja ravnodušnim svijet oko mene.

 

Koja je najvažnija poruka koju biste želeli da prenesete kroz svoj rad i životnu priču?

 

Poruku koju želim da prenesem kroz svoj rad je ta da nisam došla na ovaj svijet da bih bila prosečna. Došla sam da udjem u istoriju kao umetnica i modna kreatorka tokom svog života a ne nakon smrti. Da budem inspiracija i uzor sadašnjim i budućim generacijama, i da se moje kreacije i umetnička dela prenose sa geneacije na generaciju kao nešto dragoceno.

 

Selma Mekć predstavlja primer snage, strasti i posvećenosti umetnosti. Kroz njen rad, vidimo spoj prošlosti i sadašnjosti, tradicije i inovacije. Njeni uvidi o identitetu, lepoti i autentičnosti osvetljavaju put ka dubljem razumevanju umetnosti i ljudskog iskustva. Sigurni smo da će njena inspirativna dela nastaviti da oblikuju i nadahnjuju generacije koje dolaze.

Loading

About Author

You may also like

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

@2023 – Lips&Heels. All Right Reserved. Designed and Developed by
Izrada sajta