Početna » Selma Mekić: Kroz Kaligrafiju do Savremenog Stila u Modnom Dizajnu

Selma Mekić: Kroz Kaligrafiju do Savremenog Stila u Modnom Dizajnu

by Lips&Heels
0 comment

Danas imamo zadovoljstvo da razgovaramo sa Selmom Mekić, talentovanom umetnicom koja spaja tradicionalnu arapsku kaligrafiju sa savremenim modnim dizajnom.

Kroz svoje putovanje i iskustvo života u različitim delovima sveta, Selma je uspela da izgradi jedinstveni stil koji istovremeno poštuje nasleđe i donosi svežinu u industriju mode. Kroz ovaj intervju, upoznaćemo se sa Selminim inspiracijama, izazovima i vizijom za budućnost svog umetničkog puta.

 

 

 

 

Kako Vaša umetnost, posebno moderna kaligrafija, doprinosi razumevanju i promociji Vaše vere i kulture?

 

Arapska kaligrafija, u mom slučaju moderna verzija iste, je usko povezana sa Islamom. Protkana je kroz enterijer Božijih kuća (džamija), kao i kroz Osmansko carstvo gde je svaki sultan imao svog ličnog kaligrafa na dvoru koji je bio zadužen za izradu sultanovog pečata odnosno tugre.

 

 

Kako Vaše putovanje i iskustvo života u različitim zemljama utiču na Vaše stvaralaštvo i perspektivu?

 

Pored Novog Pazara i Beograda, živela sam i u Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. I te kako su te selidbe uticale na moj život i stvaralaštvo. To su bile zemlje u kojima sam unapredila svoje znanje i iskustvo iz oblasti kaligrafije i mode. Ako imate snage, smelosti, samopouzdanja i sredstava da izadjete iz zone komfora, uvijek ćete biti nekoliko koraka ispred onih koji nemaju kapaciteta za to.

 

 

Kako se nosite sa izazovima koje donosi rad u modnoj industriji?

 

Što se tiče izazova koji donosi rad u modnoj industriji, oni nikad ne prestaju. Stalno ste “u vatri” i ulaganja su konstantna. Ja sam perfekcionista i odgovorna sam. Svaka žena jednostavno mora biti srećna i zadovoljna u mojoj kreaciji. Zato uvijek biram najbolje materijale koji su izrdržljivi za kaligrafski vez, jer na svakoj kreaciji se on nalazi kao moj zaštitni znak. Jedan od izazova je i taj što zadržavanje autentičnosti i biti dosledan svom stilu po kojem je brend prepoznatljiv, ima svoju cenu, jer na taj način “filtrirate” klijentelu čijim zahtevima, izmenama i odstupanjima od vašeg stila ne podležete. Jer na taj način nekad odbijete profit zarad većeg cilja a to je originalnost. Te momente ne smatram gubitkom. Ko treba da prepozna vas i vaš rad, prepoznaće bez da se namećete i prilagodjavate. Vaše je da radite i samo pravo.

 

 

 

 

 

Kako balansirate između svoje uloge kao umetnice, pedagoškinje i modnog kreatora? Koji aspekt Vašeg rada Vam najviše donosi zadovoljstvo?

 

Po struci sam pedagoškinja i prije deceniju sam radila posao u struci još kao studentkinja, ali je ta moja profesija trenutno “na pauzi”, jer sam trenutno maksimalno posvećena modnom dizajnu i to me mnogo ispunjava. Što ne znači da se jednog dana neću vratiti svojoj profesiji. Aspekt rada koji mi donosi najveće zadovoljstvo jeste definitivno pripremanje kolekcije za modnu reviju i sve što uz to dolazi.

 

 

 

 

 

 

Kako Vaša umetnost odražava Vaše lične vrednosti i stavove o životu i svetu oko Vas?

 

Moja umetnost je deo mog života. Dragocena mi je, zahteva veliku preciznost, doslednost i ustrajnost. Poznato je da su umetnici vrlo često neshvaćeni i čudni sa svojim stavovima i postupcima u životu. Volim da se našalim da su me u životu ubili više stavovi nego promaha, ali to sam ja. Uzmi ili ostavi.

 

 

 

 

 

Da li postoji neki poseban trenutak ili događaj koji je bio prekretnica u Vašoj karijeri i kako je to uticalo na Vas?

 

Prekretnice u mojoj karijeri bile su izložbe kaligrafije i modne revije koje su se održavale u zemlji i inostranstvu.

 

Kako pronalazite inspiraciju za svoje umetničke projekte i modnu kreaciju, i kako se ta inspiracija razlikuje u različitim fazama Vašeg života?

 

Inspiraciju za svoje umetničke projekte i modne kreacije nekad pronalazim u Božijem stvaranju, a nekad u svojim dobrim ili lošim fazama života. Ali definitivno bolje stvaram onda kad mi se gubi tlo po nogama, kad se emotivno raspadam i kad se uplašim da bih mogla da srljam u propast. Duhovno uzdizanje, umetničko stvaralaštvo i rad na sebi me u takvim fazama života mnogo puta uzdiglo i spasilo da sačuvam sebe, svoj mir i reputaciju koju gradim godinama. Nada uvijek mora da postoji i moramo da verujemo u Božiji plan. On uvijek bolje zna nego mi.

 

Kako Vaša umetnost i modni dizajn utiču na percepciju ženske lepote i identiteta u današnjem društvu?

 

Percepcija koju imam kad je u pitanju ženska ljepota i identitet jeste definitivno očuvanje istih. Na ženu gledam kao na biser u školjci, isto onako kako na nju gleda i moja religija. Bilo bi kontradiktorno da ja kao žena koja sama nosi hidžab, pokriva svoje telo i držim se prirodne ljepote, kreiram na primer odeću koja odstupa od modest fazona. Smatram da je žena više poštovana i otmenija ako više pokrije nego što otkrije svoje telo, nebitno koje je religije.

 

Kako vidite budućnost svoje karijere i kako se nadate da će Vaš rad uticati na svet oko Vas?

 

Što se tiče budućnosti moje karijere, još uvijek sam na prekretnici, s obzirom da još uvijek nisam odlučila gde će biti otvaranje mog prvog pravog ateljea. Možda bude u mojoj zemlji a možda u inostranstvu. Ne volim mnogo da otkrivam o svojim planovima. Modnim dizajnom se bavim punih šest godina i srećna sam što moj rad ne ostavlja ravnodušnim svijet oko mene.

 

Koja je najvažnija poruka koju biste želeli da prenesete kroz svoj rad i životnu priču?

 

Poruku koju želim da prenesem kroz svoj rad je ta da nisam došla na ovaj svijet da bih bila prosečna. Došla sam da udjem u istoriju kao umetnica i modna kreatorka tokom svog života a ne nakon smrti. Da budem inspiracija i uzor sadašnjim i budućim generacijama, i da se moje kreacije i umetnička dela prenose sa geneacije na generaciju kao nešto dragoceno.

 

Selma Mekć predstavlja primer snage, strasti i posvećenosti umetnosti. Kroz njen rad, vidimo spoj prošlosti i sadašnjosti, tradicije i inovacije. Njeni uvidi o identitetu, lepoti i autentičnosti osvetljavaju put ka dubljem razumevanju umetnosti i ljudskog iskustva. Sigurni smo da će njena inspirativna dela nastaviti da oblikuju i nadahnjuju generacije koje dolaze.

Loading

About Author

You may also like

Leave a Comment

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

@2023 – Lips&Heels. All Right Reserved. Designed and Developed by
Izrada sajta 
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00