Početna » Energetska efikasnost doma

Energetska efikasnost doma

by Lips&Heels
1 comment

Mnogo energije se potroši za prevoz, kuvanje, grejanje, rashlađivanje, osvetljenje, proizvodnju i gotovo sve ljudske aktivnosti, ali dobra stvar je što smo toga konačno postali svesni. I ne samo to – pronašli smo način kako da ne rasipamo energiju bespotrebno, posebno u svom domu. 

Kada govorimo o energetskoj efikasnosti, svi prvo pomisle na uštedu energije npr. da li isključujemo aparate kada ih ne koristimo ili svetlo kada ne boravimo u prostoriji. Energetska efikasnost ne predstavlja samo to, već korišćenje manjih količina energije uz pomoć tehnologije. Optimizovati sve u svom domu tako da smanjimo gubitke energije. Evo nekih načina kako da pređemo na energetski efikasniji režim u svom domu što će biti povoljno kako za naš život tako i za okolinu.

 

Dobra izolacija, kvalitetni prozori i stolarija

 

Da li ste znali da zgradarstvo troši čak 60% energije u našoj zemlji? Loša stvar je što većina starih zgrada ne ispunjava standarde koji se tiču energetske efikasnosti, a nažalost ni investitori ne prepoznaju zašto treba uzeti aspekt energetske efikasnosti u obzir kod novogradnje. 

 

Renoviranje stana i mere koje bi stanari mogli da primene, posebno uz subvencije, mogli bi znatno da uštede energiju, a time i novac. Neki od nedostataka koje je potrebno otkloniti su 

loša termoizolacija na objektu, stari i dotrajali prozori i vrata, zastarele instalacije za grejanje neadekvatnih dimenzija. Ako uradimo izolaciju krova i promenimo stolariju, postavimo nove prozore i energetski efikasno rešenje kao što su žaluzine ili nove roletne koje se povezuju sa pametnom tehnologijom, energija potrebna za grejanje i hlađenje neće se rasipati već će se trošiti racionalno, a uz to i cena naše nekretnine raste.

 

 

Zamenite obične sijalice LED rasvetom

 

Ljudi su obično skeptični kada treba da pređu na nešto novo naročito ako vide da to košta više od klasičnih proizvoda koje inače koriste. Ono o čemu ne razmišljaju jeste da će se investicija isplatiti na duže staze i da će zahvaljujući novim tehnologijama ostvarivati svakodnevnu uštedu. 

 

LED rasveta troši manje energije, duže traje od običnih sijalica, bezbednija je jer nema pregrevanja, potrošnja električne energije se smanjuje od 60-90% u zavisnosti od uslova, pruža moderan izgled i prefinjeniju estetiku, a uz to daje mogućnost izbora boje svetla – prirodniji, topliji ili hladniji ton bele ili žute boje.

 

 

Manja energetska zavisnost

 

Kako postići manju energetsku zavisnost? Odgovor je – proizvoditi energiju iz sopstvenih energetskih izvora. Ova stavka se odnosi na vlasnike kuća pretežno i obuhvata niz mera koje se mogu primeniti – od postavljanja toplotnih pumpi koje vazduh pretvaraju u toplu vodu, preko instaliranja solarnih panela i solarnih kolektora do “recikliranja” vode – otpadna voda od tuširanja i mašine za pranje veša može se ponovo koristiti. Možete da instalirate sistem za preusmeravanje koji prenosi otpadnu vodu u toalet ili baštu.

 

Uređaji u sklopu pametne kuće

 

Uz to, možete da koristite pametne kontrolere naizmenične struje, pametne termostate, pametne sijalice, pametne kuhinjske uređaje, kao i pametne klima uređaje koji regulišu upotrebu energije u skladu sa vašim navikama u toku dana. Uz napredak tehnologije, izbor pametnih uređaja može vam pomoći u uštedi i optimizaciji energije u vašem domu.

 

Pametno i odgovorno trošenje energije dobro je ne samo za naš budžet, već i za životnu sredinu i generacije koje tek dolaze. Stoga je potrebno da uradimo sve što je u našoj moći da ne rasipamo energiju i koristimo obnovljive resurse, kao i da svako krene od svog doma u kom će racionalno koristiti energiju, što nam moderna tehnologija sada i olakšava.

 

 


 

Autor:     

 

Velibor Živkov

Velibor je modni kolumnista za poznati muški britanski magazin The Lost Gentleman. U slobodno vreme se bavi istraživanjem modnog marketinga, dizajnom keramike i fitnesom u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevnih inspiracija.

Loading

About Author

You may also like

Comments are closed.

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

@2023 – Lips&Heels. All Right Reserved. Designed and Developed by
Izrada sajta