Početna » SAMA MOGU ČAK I TO – Pekara kod kuće

SAMA MOGU ČAK I TO – Pekara kod kuće

by Lips&Heels
1 comment

Pre nekoliko dana sam pola sata provela u redu ispred lokalne pekare…Kada sam već neko vreme stajala pomislila sam „Bože zašto nisam sama umesila ? „ Beše kasno da odustanem jer sam svakako već neko vreme čekala. Napolju je sve hladnije, najavljuju i padavine kroz koji dan – zašto onda ne bismo same uz prvu kafu ili čaj imale proizvode kao iz pekare, ali kod kuće! 

Odlučila sam da sa vama podelim tri neverovatna recepta za domaći hleb, lepinju i somun! Za svakoga po nešto – u zavisnosti od toga šta više da volite i uz šta jedete!

 

Za početak – hleb!

 

  • oko 800g mekog brašna tip 500 ,
  • između 600 i 700ml mlake vode,
  • kockica svežeg kvasca,
  • dve kafene kašike soli i jedna kafena kašika šećera!

 

Sigurna sam da sve sastojke imate kod kuće.

 

 

 

 

 

 

 

Priprema:

 

Pre nego što počnete sa mešenjem, možete upaliti rernu na 220 stepeni jer je potrebno da bude dobro zagrejana! Sam hleb pravite tako što brašno sipate u posudu za mešenje, a u sredini brašna potrebno je izmrviti kvasac, šećer i so i preliti mlakom vodom.

 

Testo potom umesiti dok ne postane meko i ostaviti da nadođe. Za to vreme možete popiti kafu, pročitati neki zanimljiv članak na našem portalu ili pogledati šta to ima novo na društvenim mrežama!

 

Nakon kratkog predaha (nekih dvadeset minuta) testo je nadošlo i potrebno ga je ponovo premesiti i pustiti opet da nadođe. Ne znam da li primećujete ali pravljenje ovog hleba je više odmor nego rad! 

 

Kada je nadošlo opet testo premesiti i staviti u pleh koji ste prethodno podmazale ili stavile pek papir i po vrhu izbodete na par mesta viljuškom. Potom staviti u zagrejanu rernu i pratiti dok se ne ispeče, nakon pečenja hleb malo poprskati vodom i zaviti u kuhinjsku krpu!

 

 

 

 

Pročitaj i: Sama mogu čak i to : Medenjaci kao iz novina!

 

 

Za one koji su možda veći ljubitelj lepinja, evo jednog proverenog recepta!

 

Za razliku od hleba, za lepinju će vam biti potrebno:

  • 500g mekog brašna tip 400,
  • 400 mililitara mlake vode,
  • jedna kockica kvasca,
  • jedna supena kašika ulja,
  • dve ravne kafene kašike soli,
  • jedna kafena kašika šećera.

 

 

 

 

 

 

Priprema:

 

Za početak potrebno je da u polovinu mlake vode (oko 200 ml) izmrvite kvasac i dodate šećer, dok kvasac ne nadođe. Kada nadođe dodate ostatak vode, kao i ostale sastojke, odnosno brašno, ulje i so.

Testo je izuzetno mekano, tako da ga nije moguće mesiti rukama već mikserom i to nekoliko minuta. Kada ste umesile imate kratak predah od pola sata!

Nakon pola sata testo premesite – obavezno površinu za mešenje prekrijte brašnom jer je testo veoma lepljivo. Ostaviti testo da nadođe i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Sada sledi „mala tajna velikih majstora“ – nakon deset minuta temperaturu smanjite na 180 stepeni. Kada lepinja porumeni to je znak da je gotova! Ukoliko volite mekšu koru možete vrelu lepinju uviti u krpu, ukoliko pak volite kada je kora hrskavija lepinju ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi bez krpe!

 

 

Ostali su nam još somunčići – kažem somunčići jer je ovaj recept za više manjih somuna, sto je veoma lepo za sendviče, burgere kod kuće – mada je najlepše sa kajmakom!

 

 

Pročitaj i: SPA VEČE: SAMA MOGU ČAK I TO

 

 

 

Za somunčiće je potrebno

 

  • 230ml mlake vode,
  • ravna supena kašika šećera,
  • pola kocke svežeg kvasca ili jedna kesica suvog,
  • tri kašike ulja,
  • prstohvat soli,
  • oko 310g brašna.

 

 

 

 

 

 

 

 

Postupak je sličan kao i kod lepinje- u mlaku vodu dodajete šećer i kvasac i nakon nekoliko minuta, kada kvasac naraste, dodajete ulje i so i nakon toga brašno!

 

 

Testo umesite i ostavite oko 15 minuta da odstoji.

Testo podelite na kugle veličine ženske šake i ređate u pleh. Peći na temperaturi od 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.

Somunčići će početi nakon nekog vremena da rumene, ali ćete najbolje znati kada je gotovo ukoliko zavirite na dno somunčića koje treba da bude narandžasto – zlatne boje!

 

 

Prijatno! 🙂

 

 

 

_____________

 

Autor teksta:

 

Zdravo tebi koji si upravo pročitao ono što sam ja napisala! Moje ime je Anica, imam 23 godine, student sam prehrambene tehnologije – to je ona formalnija strana. Ona malo manje formalna jeste da obožavam da pišem, čitam poeziju, slikam, stvaram i uživam u svakoj od navedenih aktivnosti. Nedavno sam pokrenula svoj mali ‘biznis’ pod nazivom ‘Šolja sa pričom‘ na koji sam ponosna i koji mi je izmedju ostalog bio vezino tkivo da danas ovde pišem

 

 

Loading

About Author

You may also like

Leave a Comment

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

@2023 – Lips&Heels. All Right Reserved. Designed and Developed by
Izrada sajta 
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00