Statičkim istezanjem do boljih rezultata

Kao što je adekvatna priprema pre glavnog dela treninga u vidu dinamičkog istezanja,o kom smo govorili ranije, veoma važna, tako je i pravilno odabrana završnica kao što je statičko istezanje na samom kraju treninga od velikog značaja.

Kako bi iz svakog odradjenog treninga izvukli najbolje moguće važno ga je pravilno isplanirati, od početka do kraja sa ciljem da u svakom momentu izvodimo pokrete bezbedno i sa zagarantovanim uspehom koji će nam doneti vrhunske rezultate jer koliko pružamo, toliko ćemo i dobiti, kao i u svim ostalim segmentima života.

 

Šta je statičko istezanje?

 

Glavni cilj ovakve vrste istezanja je da se mišići rastežu dok se telo nalazi u stanju mirovanja.

 

Sastoji se od mnogobrojnih tehnika uz pomoć kojih se mišić sporim pokretima rasteže do granice bola, tačnije do prijatnog osećaja zategnutosti mišićne partije kojoj smo se posvetili u tom momentu, kojeg prati ravnomerno i pravilno disanje iz stomaka, dubokog udaha kroz nos i istog takvog izdaha kroz usta.

 

U položaj ulazimo i zadržavamo se od 15 do 30 sekundi, nakon kog prelazimo na drugi odabrani položaj. Tokom takve aktivnosti, kao i svake druge sa kojima se suočava naše telo, od neprocenjive važnosti je da budemo svesni i prisutni u momentu u kom se nalazimo, veoma fokusirani na pokret koje naše telo izvodi i na mišić koji opuštamo, samo tako statičko istezanje može biti delotvorno po nas.

 

 

Statičko istezanje je aktivnost koju možemo raditi često, ne samo nakon treninga, ono služi da opusti naše telo, povoljno utiče u borbi protiv stresa i možemo ga izvoditi gde god želimo, uvek je preporučljivo izdvojiti nekoliko minuta radi opuštanja napetih delove tela na ovaj način, ukoliko osećamo povećanu napetost i nelagodu koja nas sprečava da normalno funkcionišemo.

 

Jedna od mnogobrojnih benefita istezanja je povećanje fleksibilnosti, zahvaljujući kojoj smanjujemo mogućnost nastanka povreda zglobova, ligamenata, tetiva i mišića.Takodje, na taj način poboljšavamo cirkulaciju i obezbedjujemo protok kiseonika i hranljivih materija čime ubrzavamo oporavak mišića nakon fizičke aktivnosti.

 

Ovakav vid aktivnosti nakon odlično odradjenog glavnog dela treninga nam dodje kao šlag na torti , telo je hram koji treba da negujemo iz dana u dan, a ono nam može uzvratiti pružajući nam zdravlje i blagostanje, samim tim nema razloga da ne iskoristimo svo znanje koje nam se pruža i učinimo najbolje za sebe.

 

 

 

__________________________-

 

 

 

Autor:               

 

Zovem se Slavka Trifunović

Bavim se fitnesom, koji obožavam, zaljubljenik sam u putovanja, fotografiju i pisanje. Cilj mi je da moju strast prema zdravom načinu života prenosim na ljude oko sebe, želim da dokažem da uz pozitivan stav možeš da ostvariš sta god da zamisliš.

Pretplati se za više korisnih informacija

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

WANT MORE?

PRTPLATI SE ZA VIŠE KORISNIH INFORMACIJA

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

1 thought on “Statičkim istezanjem do boljih rezultata

Оставите одговор

%d bloggers like this: