BEOGRAD PITA – Kada je pesak postao alat za stvaranje umetničkih dela?

Kada je reč o umetnosti tu granice ne postoje! Svako ko je iole kreativan i ima pregršt ideja može da napravi svoje malo remek delo. Da li ste ikada pomislili da sa nekom količinom peska i staklenom posudom možete da napravite nešto neverovatno? Nataša jeste, upravo zato je moj sagovornik.

 

Za početak volela bih da kažeš nešto o sebi? U kom trenutku je upravo ta Nataša dobila interesovanja da se „igra“ peskom ?

 

Obožavam rukotvorine i umetnost i volim taj luksuz da su mi obični predmeti poput saksija, poslužavnika unikati i prava mala umetnička dela. Želela sam savršenu saksiju za orhideju, a prelepe boje peska su me odmah privukle. To je spoj svega sto volim- orhideje, staklo, boje i slikarstvo.

Postojao je samo mali problem, to što sam ja želela nije moglo da se kupi, jer to niko nije radio. 

Nije mi bilo tesko da izdvojim svoje vreme i da tu sliku iz glave oživim,toliko mi je bilo važno! Donela sam 20 kilograma peska raznih boja i opet nisam imala sve nijanse koje su mi bile potrebna, onda sam dodavala šljokice i sama ofarbala pesak do željenih nijansi, i sve to zbog jedne saksije. To zadovoljstvo dok osmišljam i pravim saksiju, danima  gledam u nju, i staji na stolu gde pijem jutarnju kafu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tehnika koju koristiš prilično je jedinstvena i nije svakodnevna. Da li je rad peskom priznat kao umetnost i odakle uopšte potiče taj neverovatan pravac?

 

Skoro sam tek saznala da se umetnost od peska deli na fiksiranu i nefiksiranu. Ovo što ja radim je fiksirana umetnost od peska. A standarde u toj umetnosti postavili su Vijetnamci, oni su tvorci čuvene tehnike. Te slike od peska su potpuno neverovatne i mogu da naslikaju sve od portrete do arhitekture i pejzaža. Tesko je poverovati do je to slika od peska.

 

Što se mene tiče ja sam samouka, i moja tehnika je mnogo jednostavnija i amaterska.

 

Na društvenoj mreži instagram pod nazivom @pesak.dekor i @pesakbljesak imamo priliku da vidimo tvoje radove ali i razne tutorijale odnosno klipove kako i sami nešto da napravimo od peska. Saveti koje deliš su korisni ali i dostupni svima odnosno besplatni. Šta je to što ima pesak što te motiviše da svakodnevno širiš svest ljudima o ovoj veštini?

 

Konekcija koju smo pesak i ja ostvarili zasniva se na tome da pesak u meni budi neverovatnu radost i vraća me u detinjstvo. To je moja meditacija , neki vid reset-a i antistres.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koji su bili tvoji prvi koraci? Da li si bila samouka ili si pratila neke radove, savete i na taj način što se kaže „Ispekla zanat“ ?

 

Da niko nikad nije uradio ništa slično od peska ja bih bila prva, medjutim, čim mi je to palo na pamet znala sam da nisam jedina, guglala sam i videla da to postoji. U Egiptu, Dubaiju prave slične dekoracije od peska. Videla sam njihove radove ali nisam pokušala da napravim nesto što oni rade, jer sam već imala sliku u glavi koju sam želela. 

Tek skoro sam otkrila vijetnamsku tehniku, zaista je impresivna. Interesantno je da većina koji se bave peskom su samouki, ili to prenose s kolena na koleno kao porodični zanat, samo se u Japanu i nekim delovima Amerike i Kanade proširila vijetnamska tehnika, a opet ti vijetnamski učitelji su samouki.

 

Interesantno je da svi spontano koristimo sličan alat ( kašičica, štapić) i svi sami farbamo pesak. To sam saznala tako sto sam se preko instagrama povezala sa njima.

 

 

 

 

 

 

 

Kada bi ova tehnika stala u tri prideva koji bi oni bili ? Kakav je rad peskom?

 

Fokus, strpljenje, kreativnost. Poputprideva i rad sa njim je takav – zahteva strpljenje, vašu pažnju i kreativnost.

 

I za kraj, da li postoji nešto što ti je još uvek nedostižno, a da bi jednog dana volela da naslikaš pomoću peska i šta bi to bilo?

 

Želela bih da naslikam more, ili bilo koje vodeno ogledalo ali potpuno realistično, znam da je to moguće. Vodena površina mi je najveća inspiracija.

 

 

______________

 

 

Autor teksta:

 

Zdravo tebi koji si upravo pročitao ono što sam ja napisala! Moje ime je Anica, imam 23 godine, student sam prehrambene tehnologije – to je ona formalnija strana. Ona malo manje formalna jeste da obožavam da pišem, čitam poeziju, slikam, stvaram i uživam u svakoj od navedenih aktivnosti. Nedavno sam pokrenula svoj mali ‘biznis’ pod nazivom ‘Šolja sa pričom‘ na koji sam ponosna i koji mi je izmedju ostalog bio vezino tkivo da danas ovde pišem .

 

 

Pretplati se za više korisnih informacija

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

WANT MORE?

PRETPLATI SE ZA VIŠE KORISNIH INFORMACIJA

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Оставите одговор

%d bloggers like this: