BEOGRAD PITA – Kada je pesak postao alat za stvaranje umetničkih dela?

Kada je reč o umetnosti tu granice ne postoje! Svako ko je iole kreativan i ima pregršt ideja može da napravi svoje malo remek delo. Da li ste ikada pomislili da sa nekom količinom peska i staklenom posudom možete da napravite nešto neverovatno? Nataša jeste, upravo zato je moj sagovornik.

 

Za početak volela bih da kažeš nešto o sebi? U kom trenutku je upravo ta Nataša dobila interesovanja da se „igra“ peskom ?

 

Obožavam rukotvorine i umetnost i volim taj luksuz da su mi obični predmeti poput saksija, poslužavnika unikati i prava mala umetnička dela. Želela sam savršenu saksiju za orhideju, a prelepe boje peska su me odmah privukle. To je spoj svega sto volim- orhideje, staklo, boje i slikarstvo.

Postojao je samo mali problem, to što sam ja želela nije moglo da se kupi, jer to niko nije radio. 

Nije mi bilo tesko da izdvojim svoje vreme i da tu sliku iz glave oživim,toliko mi je bilo važno! Donela sam 20 kilograma peska raznih boja i opet nisam imala sve nijanse koje su mi bile potrebna, onda sam dodavala šljokice i sama ofarbala pesak do željenih nijansi, i sve to zbog jedne saksije. To zadovoljstvo dok osmišljam i pravim saksiju, danima  gledam u nju, i staji na stolu gde pijem jutarnju kafu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tehnika koju koristiš prilično je jedinstvena i nije svakodnevna. Da li je rad peskom priznat kao umetnost i odakle uopšte potiče taj neverovatan pravac?

 

Skoro sam tek saznala da se umetnost od peska deli na fiksiranu i nefiksiranu. Ovo što ja radim je fiksirana umetnost od peska. A standarde u toj umetnosti postavili su Vijetnamci, oni su tvorci čuvene tehnike. Te slike od peska su potpuno neverovatne i mogu da naslikaju sve od portrete do arhitekture i pejzaža. Tesko je poverovati do je to slika od peska.

 

Što se mene tiče ja sam samouka, i moja tehnika je mnogo jednostavnija i amaterska.

 

Na društvenoj mreži instagram pod nazivom @pesak.dekor i @pesakbljesak imamo priliku da vidimo tvoje radove ali i razne tutorijale odnosno klipove kako i sami nešto da napravimo od peska. Saveti koje deliš su korisni ali i dostupni svima odnosno besplatni. Šta je to što ima pesak što te motiviše da svakodnevno širiš svest ljudima o ovoj veštini?

 

Konekcija koju smo pesak i ja ostvarili zasniva se na tome da pesak u meni budi neverovatnu radost i vraća me u detinjstvo. To je moja meditacija , neki vid reset-a i antistres.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koji su bili tvoji prvi koraci? Da li si bila samouka ili si pratila neke radove, savete i na taj način što se kaže „Ispekla zanat“ ?

 

Da niko nikad nije uradio ništa slično od peska ja bih bila prva, medjutim, čim mi je to palo na pamet znala sam da nisam jedina, guglala sam i videla da to postoji. U Egiptu, Dubaiju prave slične dekoracije od peska. Videla sam njihove radove ali nisam pokušala da napravim nesto što oni rade, jer sam već imala sliku u glavi koju sam želela. 

Tek skoro sam otkrila vijetnamsku tehniku, zaista je impresivna. Interesantno je da većina koji se bave peskom su samouki, ili to prenose s kolena na koleno kao porodični zanat, samo se u Japanu i nekim delovima Amerike i Kanade proširila vijetnamska tehnika, a opet ti vijetnamski učitelji su samouki.

 

Interesantno je da svi spontano koristimo sličan alat ( kašičica, štapić) i svi sami farbamo pesak. To sam saznala tako sto sam se preko instagrama povezala sa njima.

 

 

 

 

 

 

 

Kada bi ova tehnika stala u tri prideva koji bi oni bili ? Kakav je rad peskom?

 

Fokus, strpljenje, kreativnost. Poputprideva i rad sa njim je takav – zahteva strpljenje, vašu pažnju i kreativnost.

 

I za kraj, da li postoji nešto što ti je još uvek nedostižno, a da bi jednog dana volela da naslikaš pomoću peska i šta bi to bilo?

 

Želela bih da naslikam more, ili bilo koje vodeno ogledalo ali potpuno realistično, znam da je to moguće. Vodena površina mi je najveća inspiracija.

 

 

______________

 

 

Autor teksta:

 

Zdravo tebi koji si upravo pročitao ono što sam ja napisala! Moje ime je Anica, imam 23 godine, student sam prehrambene tehnologije – to je ona formalnija strana. Ona malo manje formalna jeste da obožavam da pišem, čitam poeziju, slikam, stvaram i uživam u svakoj od navedenih aktivnosti. Nedavno sam pokrenula svoj mali ‘biznis’ pod nazivom ‘Šolja sa pričom‘ na koji sam ponosna i koji mi je izmedju ostalog bio vezino tkivo da danas ovde pišem .

 

 

 50 total views,  1 views today