Početna » Oporavak nakon operacije kolena

Oporavak nakon operacije kolena

by Lips&Heels
1 comment

Budući da je koleno zglob koji igra izuzetno važnu ulogu u našim svakodnevnim aktivnostima i nosi odgovornost za veliki broj pokreta, od ključnog je značaja da znamo šta je potrebno da preduzmemo kada se ono ošteti ili oboli, odnosno šta možemo da očekujemo od operacije kolena i koliko je kompleksan i izazovan period nakon ovog zahvata.

Oporavak nakon operacije kolena po pravilu zavisi od brojnih faktora, a svi oni se svode na to da sam tok oporavka zavisi od pacijenta koji je operisan, kao i od doktora koji ga je operisao. Iz ovog razloga, o oporavku nakon artroplastike zgloba kolena ne možemo govoriti neovisno o lekaru koji izvodi ovaj zahvat.

Na prostoru naše zemlje je za ortopediju i u vezi sa temom napretka ove grane medicine, a pre svega u kontekstu oporavka pacijenata nakon operativnog lečenja zgloba kuka ili kolena, najreprezentativniji primer praksa doktora Aleksandra Lažetića. U tekstu koji sledi ćemo govoriti o tome na koji način praksa doktora Lažetića menja perspektivu za budući kvalitet života ortopedskih pacijenata kod nas, a u vezi sa time o rešenjima koja moderna medicina nudi u domenu postoperativnog oporavka.

 

Multidisciplinarni pristup

Ukoliko je indikovana operacija kolena, veoma je važno da se celokupnom toku lečenja pristupi uzimajući u obzir sve faktore koji eventualno mogu da utiču na uspešnost operativnog zahvata i tok postoperativnog oporavka. Moderna ortopedska praksa danas podrazumeva usku saradnju lekara specijalista iz različitih oblasti pre i u toku rešavanja konkretnog problema, kao što je to oštećeno ili obolelo koleno u ovom slučaju.

Ukoliko se na ovaj način postavi osnova lečenju, nakon što se uspešno ugradi veštačko koleno, pacijent će iskusiti najkvalitetniji, najbrži i najjednostavniji mogući proces oporavka do konačnog ozdravljenja.

 

Fast-track koncept

Fast-track koncept ubrzanog oporavka podrazumeva vertikalizaciju i mobilizaciju pacijenata već nekoliko časova u odnosu na operaciju, a pacijent je spreman da ide kući i nastavi oporavak u kućnim uslovima od prvog do trećeg postoperativnog dana. Začetnik fast-track koncepta ubrzanog oporavka kod nas je doktor Aleksandar Lažetić, dok je istovremeno i jedini lekar koji praktikuje fastest-fast track koncept, koji podrazumeva otpuštanje pacijenata istog dana nakon operacije. Ovo je naredni korak u ortopedskoj praksi i naročito doprinosi zadovoljstvu pacijenata.

 

Rano kretanje nakon operacije kolena

Lekar specijalista koji vodi lečenje, dakle lekar koji pacijenta priprema za operaciju i sprovodi zahvat, je i osoba koja će odrediti kada bi pacijent trebalo da ustane i napravi prve korake uz pomoć svog novog kolena. Rano podizanje pacijenata, što je praksa o kojoj najviše govorimo u vezi sa temom oporavka nakon operacije kolena, ima brojne benefite i sprečava potencijalne komplikacije. Rano otpuštanje pacijenata iz bolnice je takođe praksa kojom su pacijenti naročito zadovoljni. Ovo ujedno znači i da su mogućnosti za komplikacije gotovo zanemarljive, dakle ovo je dobar pokazatelj za pacijenta.

 

Fizička aktivnost

Umerena fizička aktivnost je u svakom slučaju preporučljiva za sve one koji se suočavaju sa zdravstvenim problemima u ovom kontekstu. Potrebe za korigovanjem fizičke aktivnosti nakon operacije nema previše, ukoliko je lekar koji sprovodi zahvat primenio multimodalni pristup perioperativnom tretmanu i posegnuo za najsavremenijim rešenjima kada je postoperativno iskustvo pacijenta  u pitanju. Ukoliko vam lekar to preporuči, uzdržite se od aktivnosti koje naročito opterećuju koleno u prvom periodu nakon operacije.

 

Tok postoperativnog oporavka nakon operacije kolena je u velikoj meri vezan za način na koji će lekar pristupiti lečenju i koliko će biti otvoren za savremenija rešenja. Saznanja i iskustva moderne ortopedske prakse danas dovode do toga da pacijenti mahom nemaju razloga za strahovanje u vezi sa dugim stacionarnim tretmanom i eventualnim komplikacijama. Stoga nemojte da oklevate da se javite lekaru ukoliko osetite smetnje ili bolove u datom predelu, jer je rana dijagnoza jedan od ključnih faktora uspešnosti svakog lečenja.

 

_______________

 

Autor:     

 

Velibor Živkov

Velibor je modni kolumnista za poznati muški britanski magazin The Lost Gentleman. U slobodno vreme se bavi istraživanjem modnog marketinga, dizajnom keramike i fitnesom u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevnih inspiracija.

 

Loading

About Author

You may also like

1 comment

Da li je operacija kuka teška: Izazovi i rešenja - Saveti.rs 21.12.2023 - 10:27

[…] je neumorno posvećena unapređenju iskustva pacijenta i postizanju optimalnih rezultata tokom procesa oporavka. Tokom poslednjih decenija, značajan napredak u medicinskoj tehnologiji i hirurškim tehnikama […]

Comments are closed.

Medijski partner kulturnim manifestacijama

Vaš Glas Je Važan, Vaše Mišljenje Je Važno. Mi Vam Možemo Pomoći Da Se Osećate Samopouzdanije, U Skladu Sa Svojom Prirodom, Van Okvira Koji Nam Se Nameću.

 
lipsandheels.com@gmail.com

@2023 – Lips&Heels. All Right Reserved. Designed and Developed by
Izrada sajta